x
Bruce Springsteen & The E Street Band: Parken, København

Bruce Springsteen & The E Street Band, Parken, København

Bruce Springsteen & The E Street Band: Parken, København

Anmeldt af Sune Højrup Bencke | GAFFA

Dr. Bruce & Mr. Springsteen

1. halvleg af Bruce Springsteens koncert i Parken lørdag aften var en rutinepræget omgang. 2. halvleg blev til gengæld en formidabel fest.

Det var alt eller intet for Bruce Springsteen, da han sidste år udgav albummet "The Rising". Mandens første regulære udspil siden det jævne "The Ghost Of Tom Joad" fra 1995 og det første med hans legendariske backingband The E Street Band siden dundersællerten "Born In The USA" fra 1984. Men "The Rising" var også et album, der skulle bevise, om Bruce Springsteen stadig havde den gennemslagskraft og pondus, der de sidste tre årtier har gjort manden fra New Jersey til et forståeligt allemandseje overalt i verden.
"The Rising" tog stikket hjem. Et album, der med terapeutisk fornemmelse beskriver den sorg, forvirring, frygt og afsavn, der ramte amerikanerne - og ikke Amerika - efter 11. september.
Således havde Bruce Springsteen & The E Street Band noget at spille for lørdag aften i Parken i modsætning til gruppens sidste koncert samme sted i 1999, som var en genforeningturné efter 10 års adskillelse. En fantastisk aften med en paradeopvisning af Springsteens største sange.

Derfor var "The Rising" naturligt nok i fokus ved koncerten i Parken, der på forunderligvis formede sig som en noget rutinepræget præstation i 1. halvleg, men som til gengæld blev et brag af en rockkoncert i 2. Springsteen indledte koncerten med en akustisk soloversion af "Born In The USA". En noget fad og energiforladt måde at gå i kødet på en stadionkoncert, men når manden nu netop vælger den sang, så fungerer det som et klart og vigtigt statement om amerikansk politik anno 2003. Fair nok.
Derpå fulgte 16 numre, som var en blanding af numre fra "The Rising" og så desværre en træt deling af Springsteens udgave af Tordenskjolds soldater. Så selv om "The Rising", "Empty Sky" og den ultimative syng-med-sang "Waiting On A Sunny Day" fra "The Rising"-albummet fungerede forrrygende live, og "Badlands", "Prove It All Night" og "The Promised Land", alle fra "Darkness On The Edge of Town" fra 1978, blev leveret i gåsehudsversioner, så faldt sættet lidt igennem.
For Springsteen varierer sine sætlister fra aften til aften, og i Parken manglede publikum noget genkendelig gennemslagskraft a la "Downbound Train" og "No Surrender", som blev leveret i Hamburg koncerten forinden. Det led første sæt under.

Til gengæld tog Springsteen heftigt revanche ved at levere to omgange af ekstranumre på i alt 9 sange, der fik publikum i Parken op på et sjældent medlevende niveau.
Endelig fik The E Street Band lov til at træde rigtigt i karakter. Trommeslager Max Weinberg arbejdede som en svedig fyrbøder og skovlede kul på "Darlington County", "Bobby Jean" og "Ramrod". Så selv om rytmesektionen og de to pianister ligner fire sagsbehandlere fra Rødovre Kommune, så kan de godt få en betonklods som Parken til at svinge. Endelig blev spillelysten og nerven kørt frem.
For Springsteen spiller stadig med et overskud og en glæde, der simpelthen ikke kan fakes. Det er mandens største aktiv. Særligt på en aften, hvor den første del af sætlisten havde svært ved at hænge sammen. Efter 3 timer sluttede Springsteensom som vanligt af med "Dancing In The Dark", hans måske bedste nummer overhovedet, her leveret med en mur af guitar.
Som en ekstra godbid for danskerne fik publikum "Glory Days" som et ekstra-ekstranummer. En udgave, der satte punktum ved, at Springsteen stadig evner at blande sit udtryk og sine sange, så det altid ender med netop en omgang glory days.

Sætliste:

Born In The USA
The Rising
Lonesome Day
Take 'Em As They Come
Prove It All Night
My Love Will Not Let You Down
Empty Sky
You're Missing
Waitin' On A Sunny Day
The Promised Land
Worlds Apart
Badlands
Out In The Street
Mary's Place
Point Blank
Into The Fire
Thunder Road

Ekstranumre:
Darlington County
Bobby Jean
Ramrod
Born To Run
Seven Days To Rock
My City Of Ruins
Land Of Hope And Dreams
Dancing In The Dark

Ekstra-ekstranummer:
Glory DaysNyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA