x
Rock'n'Royal: Parken, København

Rock'n'Royal, Parken, København

Rock'n'Royal: Parken, København

Anmeldt af Peter Elsnab | GAFFA

Foto: Kristoffer Amlani Ulbak

Masser af respekt

Man skal have respekt for Kongehuset. Så hvorfor ikke holde en fest for deres skyld? Derfor også respekt til Jokeren og L.O.C., der heldigvis stod ved deres jordnære hiphop-rødder i "Havnen"/Århus V.

Der var både pik, fisse og ”Undskyld So”, selvom de royale, politikerne og de øvrige VIP’er sad på de første rækker i Parken til fredagens såkaldte rockkoncert Rock’n’Royal til ære for det kommende brudepar Kronprins Frederik og Mary Donaldson.

Og respekt for de voldsomt swingende udgaver af de to gadedrenges stramt producerede hits, der pudsigt nok fik tilført noget ekstra pondus af DR Radiounderholdningsorkestrets strygere og blæsere på scenen – selvom det er et noget grotesk syn at se en trommeslager spille efter noder til et forholdsvist simpelt beat!

Også respekt til Lars H.U.G., der bød Mary ”..velkommen som nydansker. Dem har vi rigtigt meget brug for.” Den velkomst fulgte de provokerende ”nydanskere” i Outlandish senere op med en advarsel til Mary om det ellers dejlige Danmark: ”Der er én person, du skal passe på, og det er Pia Kjærsgaard,” sagde frontmand Isam Bachiri med Pia Kjærsgaard til stede i Parken. Desværre blev der ikke zoomet ind på Folkeparti-politikeren på Parkens storskærme...

Steen Jørgensen fra Sort Sol havde forinden også valgt at konfrontere politikerne ved fornemt at fortolke Leonard Cohens 12 år gamle ”Democracy” (... is coming to the USA), og respekt for det. Den kunne regeringsmedlemmerne med statsministeren i front så tænke lidt over dernede på første række.

Disse små stikpiller leveret med kunstnerisk frihed lod trods alt forstå, at ikke alle danske kunstnere sælger ud i en hyldest til det danske kongehus. Dermed blev det første store arrangement i forbindelse med Det Store Bryllup til en udholdelig affære, trods elendig lyd og en dårligt lyssat scene (selvom det sikkert fungerede fint i tv!).

Brølet klokken kvart over syv, da Frederik og Mary blev ført ned ad den røde løber til deres pladser foran scenen, lod ellers ane, at de 40.000 mennesker i Parken som det meste af nationen for tiden er gået i bryllupsfebermode. Komikerne Jes Dorph Petersen og Hans Pilgaard åbnede derefter det TV2-transmitterede show med at vi überklichéfyldt skulle ”... fejre troen, håbet og kærligheden”. ”Længe leve kærligheden!”, skreg Jes Dorph.

Åbningskvalmen blev siddende helt oppe under hagen, indtil Jokeren og L.O.C. afløste de tøndebuldrende Safri Duo med deres dansk for viderekomne. Jokeren strøg derefter i Amager Bio for at modtage et par priser ved årets hiphop-prisuddeling (respekt!), mens Pernille Rosendahl og Jonas Struck leverede en ligegyldig ”Tomorrow Never Dies”, inden de hastede i Vega til endnu en udsolgt Swan Lee-koncert.

Jes Dorph Petersen tillod sig at påstå, at arrangementet var Kronprins Frederiks idé, og da så den ellers meget smilende og helt ordinært klædte Frederik en anelse forbavset ud. Det gjorde størstedelen af Parken også, da Black Rebel Motorcycle Club kompromisløst (respekt!) leverede fire af deres bedste numre ("Love Burns", "Spread Your Love", "Stop" og en stærk "Whatever Happened To My Rock’n’Roll"). Det var vist blot et par nikkende hoveder på pressepladserne, der anerkendte tilstedeværelsen af de amerikanske støjrockere, og derfor skægt på den groteske måde.

Anders Blichfeldt var også skæg, men på den pinlige måde. I en sang om utroskab (”Suspicious Minds”) formåede han at få selveste Elvis ned på det gennemført personlighedsløse plan, før Sanne Salomonsen reddede hans røv ved at ramme direkte ind Parken-publikummets folkesjæl. Og dyb respekt for det!

”Proud Mary” fik ikke alene Sanne selv og de 40.000 publikummer op at ringe, men også Prins Joachim til at tage en regndans-lignende svingom med armene over hovedet, før kvalmefaktoren med en fart, der var en kronprins værdig, røg op i det røde felt igen, da komikerparret på scenen førte an i fællessang til ”Under Den Hvide Bro”.

TV-2 (altså bandet, denne gang) ”kyssede derefter bruden” med bryllupsklokker og det hele, før de også viste deres humoristiske side ved at spille den smågustne ”Bag Duggede Ruder” med ordene ”... bryster som for længst var blevet taget af alle mulige for givet.” Hæ hæ! Respekt! Uanset om det var bevidst eller ej.

Til gengæld absolut ingen respekt for Henrik Launbjerg og orkestrets ”Lille Frække Frederik” efter pausen i det underligt ujævnt sammensatte program. Hvad fanden skulle det til for?? Og den tidligere Suede-frontmand Brett Anderson har vist heller ikke ramt vejen frem efter Suede. Først en ny sang med titlen ”Loving Is Dead” – velvalgt titel i øvrigt! – og dernæst yderligere tre akustiske Suede-numre tilsat orkestrets strygere i svage versioner af ”By The Sea”, ”Trash” og ”The Wild Ones”. Om igen!

Australske Powderfinger skal man vist også have et lokalt kendskab til for at se noget særligt i. De fire ordinære rocknumre var i hvert fald ikke nok til at overbevise om deres kvaliteter, mens en vanen tro sød og drenget charmerende Thomas Helmig fik besøg af eks-konen Søs Fenger til en forudsigelig succes med ”Den Jeg Elsker” i et program, der viste, at de største, folkelige danske navne fortsat tilhører 80'er-generationen.

Og før der gik ”We Are The World” i festen, brød der slagsmål ud på plænen, mens D-A-D sluttede af med faktisk at gøre Rock’n’Royal rocket med fire klassiske, veludførte kanonslag. Respekt! Generelt respekt til Kronprinsen for sin musiksmag, og endnu mere respekt for, at vi slap for Erann DD og bryllupssangen...


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA