x
Brian Wilson: Brian Wilson Presents Smile

Brian Wilson
Brian Wilson Presents Smile

Brian Wilson: Brian Wilson Presents Smile

GAFFA

Album / Nonesuch
Udgivelse D. 11.10.2004
Anmeldt af
Henrik Friis

Det her skulle ikke kunne lade sig gøre: Smile er Brian Wilsons ”ufuldendte” – genistregen, der skulle overgå Beatles og være datidens hidtil største rytmiske værk, men som blev opgivet for 37 år siden i en tåge af rusmidler og sindssyge. Nu er den hevet frem af selvsamme Wilson, hvis seneste udspil fra i sommer afslørede en mand, der ikke kunne synge, og som musikalsk kun var en skygge af sig selv. Og så sker miraklet alligevel: den forslåede overdimensionerede humlebi Smile flyver! Og flyver smukt rundt i sin egen forunderlige verden.
Good Vibrations og singleudgaven af Heroes And Villains er kendt. Ellers er de eneste ægte, officielle Smile-optagelser de 30 minutter, som blev offentliggjort på Beach Boys-boksen fra 1993. De virkede fragmentariske og ufuldstændige, men det helt bizarre er, at Brian Wilson ikke har ændret meget på hverken arrangementer eller form i disse nye indspilninger. Faktisk forsvindende lidt. Men rækkefølgen er anderledes – bundet sammen af større eller mindre sløjfer af hidtil uafslørede tilføjelser/numre. Og pludselig er helhedsfornemmelsen der. Altså har der ikke manglet meget dengang!
Sammenligningen med Sgt. Pepper? Drop den! Se Smile som en smuk hilsen fra en svunden tid med de ambitiøse og fantasi-sprængende udviklinger, de flotte/eventyrlystne kor-arrangementer, humoren, galskaben og de (LSD-)surrealistiske tekster af den forkætrede tekstforfatter Van Dyke Parks. Og Wilsons egen nær-ødelagte stemme? Den er også dækket okay af.
Undertegnede kæmpe-forhåndsskeptiker nyder at have taget fejl.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA