x
Klezmofobia: Tantz!

Klezmofobia
Tantz!

Klezmofobia: Tantz!

GAFFA

Album / Tiger
Udgivelse D. 11.11.2006
Anmeldt af
Torben Holleufer

Der er virkelig gang i spillemandsmusik i disse år. Dansk folkemusik har taget et kvantespring, og i kølvandet på Channe Nussbaum og hendes Spielniks er et væld af grupper i gang med at spille mere eller mindre punkede versioner af den gamle jiddische tråd.
Her er det et orkester anført af den nye spændende klarinettist, Bjarke Kolerus, der også prægede Nussbaums soloalbum tidligere i år, og blandt de andre i bandet er guitaristen Andreas Ugorskij, der er ud af fornem jødisk musikerherkomst fra Vitebsk, samme by, som maleren Chagall kom fra. Hans malerier var befolket med violinister ofte et sted over tagryggen, og dette danske orkester løfter sig på samme vis over jorden med en debut, som er så fejende velspillet og med hele den jødiske diasporas weltschmerz i Kolerus' og trompetist Ole Reimers klagende udgave af klassikeren A Terk In America. Og så gør det heller ikke noget, at den stadigt voksende Nussbaum oplader sin røst.
Hun må være stolt over de ringe, der har spredt sig i vandet, siden hun lagde ud med klezmer i Danmark. Hør bare hendes version af Vi Ahin Zol Ich Gehn, til hvilken svaret må være, at du går ingen steder. For du og dine gør det fremragende.
Overlegen kalendergave fra spillemænd af en anden verden.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA