Gnags: Spektrum, Odder (turnéstart)

Gnags, Spektrum, Odder (turnéstart)

Gnags: Spektrum, Odder (turnéstart)

Anmeldt af Troels Frøkjær | GAFFA

”Når alting snerper sammen og bliver cool og cash, når alt bliver business og noget for noget, så væk mig med jeg ved ikke hvad, kammerat, men vi finder på’ed, et steady blik i øjet når det flimrer ud, en hånd i tågen når alting bliver tåget, væk mig med et nip af det, som fugle får pip af og sådan noget” sang Gnags i åbningsnummeret ”Mr. Swing King” i Odder ved Århus i aftes. Og vi mærkede straks, at vi var i trygge hænder. Her var ingen slinger i valsen, Gnags var klar til at lade vore vintertrætte batterier op endnu engang.

Gnags anno 2008 er samme besætning som på jubilæumsturnéen for to år siden. Enkelte vil måske hævde, at det ikke ”rigtigt er Gnags” eftersom Gnags anno 2008 kun består af Mads Michelsen ud over Peter AG Nielsen selv fra det Gnags, vi kender fra firserne. Og AG er den eneste, der har været med siden starten i 1966. Men her er det så, man på en aften som denne oplever, at Gnags er mere end blot et orkester: Gnags er en tilstand, et fællesskab, en følelse. Og set i det lys er det smukt, at Gnags-ånden går videre til nye generationer og en ny generation musikere sammen med Peter AG, som er ligeså vigtig for Gnags som Freddie Mercury var for Queen. Uden AG intet Gnags! AG må være faldet i en heldig gryde som barn. Han har, 55 år gammel, en energi og indlevelse på scenen, som andre bare må drømme om!

Efter et eftertrykkeligt velkommen med ”Mr. Swing King” startede Mika Vandborg det fedeste guitarriff og sendte os overraskende over i den fremragende ”(Lyset) Mellem Tremmerne” fra Safari-pladen. Guitaristen Mika Vandborg spillede i det hele taget en fantastisk guitar gennem hele showet og holdt Gnags fast i en solid bund af guitarbaseret rock and roll, og det klædte dem!

Vi gik derefter som ”Fodgænger” en tur med ”Hunden Gennem Byen” og ”Slingrerede Ned Ad Vestergade” mens vi røg os en stråhat og nød den ”Lav(e) Sol Over Århus” inden ”Danmark”’s ”Vilde Kaniner” spillede en lille akustisk afdeling med en flot udgave af ”Den Dejligste Morgen”, hittet ”Under Bøgen”, som er et sikkert trumfkort i enhver Gnags-koncert, og flere gange omarrangeret siden den oprindelige udgave på rock-pladen ”Er Du Hjemme I Aften” helt tilbage fra 1978 - længe før Gnags blev folkeeje.

Under ”Kærester” og ikke mindst ”Burhøns” gik salen helt amok i en rock’n’roll-fest, som toppede med ”Nøgler Til Alle”.

Gnags spillede ”sikkert spil”, og man kunne godt have ønsket sig, at man havde rystet posen med sange en omgang, så vi var kommet lidt mere ud over de oplagte hits. En smule ud i kanten af det imponerende Gnags-sang-katalog. Nyeste sang var faktisk fra 1991, og det kan godt undre, at vi slet ikke skulle høre smagsprøver fra den kommende plade eller for den sags skyld de seneste fire! Ærgerligt er det f.eks. at sangene fra den fremragende plade ”Gösta Hammerfedt” fra 1996 aldrig er blevet spillet live.

Men der er ingen tvivl om at Gnags, der barsler med ny plade til efteråret, vil bringe glæde og fest på de ikke mindre end 35 jobs sommeren igennem. Gå du bare, kære læser, på jagt i din eller dine forældres gamle lp-samling og varm op til sommerens gensyn. Velkommen Mr. Swing King!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA