x
Lila Downs: The best of - El alma de Lila Downs

Lila Downs
The best of - El alma de Lila Downs

Lila Downs: The best of - El alma de Lila Downs

GAFFA

Album / Narada
Udgivelse D. 29.07.2009
Anmeldt af
Torben Holleufer

Du kender sikkert Lila Downs. Så du filmen "Frida" on den mexikanske maler Frida Kahlo, så hørte du også en kvindestemme, der sang hudløse kærlighedssange af den særdeles dragende slags. Nu åbenbarer ophavskvinden sig med en Greatest Hits-samling, og det er altså en samling, der virkelig vil noget.

Vi er ikke forvænt med musik fra det store land syd for Rio Grande. Vi kender måske til mariachimusik, men måske mere sjældent musikken fra staten Oaxaca, der rummer adskillige gamle indianerkulturer, blandt andet Zapotec, som musikalsk gør i de langsomme kærlighedssange af den mere isnende slags, og Mixtec-kulturen, som var Lila Downs' mors oprindelse. Moren er cabaretsangerinde, faren amerikansk kunst- og filmprofessor, og den fremmelige datter er en af Mexicos største stjerner. Og med rette, skulle jeg hilse og sige.

Det er et sjældent helstøbt album, denne samling. Lila Downs balancerer hele tiden et sted mellem den rendyrkede folkesang, cumbia, salsa, god pop og reggae, men lige meget, så svæver hendes stemme - som kan alle de fraseringer, som en Shakira ville ønske, at hun kunne - over vandene og gør det hele til et spørgsmål om liv og død. Vel at mærke levet liv til det ypperste.

Jeg er glad for hele albummet, men selvfølgelig er der lækkerbidskener i form af den lette "Agua de Rosas", uimodståeligt vuggende med Downs' stemme med let hæshed og en brise omkring stemmebåndene, samt "La Llorona" fra netop "Frida"-filmen, hvor den og de andre sange i høj grad var med til at skabe den rette stemning omkring Salma Hayek.

Nemlig stemningen af smukke og frie kvinders uimodståelige sang.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA