x
Bikstok Røgsystem : Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Bikstok Røgsystem , Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Bikstok Røgsystem : Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Anmeldt af Erik Barkman | GAFFA

- Det er ved at være længe siden, vi sidst har spillet live. Men vi synes selv, vi klarer det ret godt, proklamerer Bikstok Røgsystems Blæs Bukki fra bøgescenen.
- Jaaaah, brøler det begejstrede Skanderborg-publikum anerkendende.

Gensynsglæden er stor denne torsdag aften på Danmarks Smukkeste Festival, hvor Bikstok Røgsystem for første gang i flere år har plantet fødderne i den jyske muld og sat mikrofonen for munden. Blæs Bukki, Eaggerman og Pharfar – tilsat firemandsbandet Riddim Force – mødes med stormende bifald fra det øjeblik, de indtager scenen.

Alligevel starter trioen lidt vaklende. Åbneren ”Penge på Græs” kommer hakkende og spruttende fra start: Rimene ligger ikke helt skarpt på beatet, lydbilledet domineres af synth-suppe, og trioen virker lidt forkrampede på scenen – måske er de nervøse, måske er de simpelthen rustne. Som Blæs Bukki beredvilligt indrømmer, er det længe siden sidst.

Eaggerman og Bukki gemmer sig lidt under kasketten og cowboyhatten. Kun Pharfar færdes fra start til slut helt hjemmevant oppe på scenen, en smilende sprællemand i wifebeater, træningsbusker og bøllehat.

Heldigvis bliver det bedre undervejs. Allerede i løbet af sætlistens sang nummer to, ”Nøgne Mænd”, begynder trioen at finde fælles fodslag – uden tvivl opmuntrede af den varme Skanderborg-applaus, de stille og roligt begynder at gøre sig fortjent til.

- Har I det godt? forsøger Blæs Bukki sig lidt spagfærdigt fra scenen, før Eaggerman lægger op til den lumre scoresang, ”Tjikkah”:
- Er der nogen liderlige tøser dernede?

(- Jaaaah, brøler publikum igen.)

Så kom Eagger også ind i kampen. Pludseligt leveringsdygtig i rock’n’roll-manøvrer som vandreture blandt publikum og arrige hop på stedet, selvom han stadig ligner én, der føler sig lidt selvbevidst foran alle de mennesker. Blæs Bukki løsner omvendt helt op – adlibber, slår kolbøtter, vandrer frem og tilbage på scenen i jovialt Fedtmule-trav.

Musikalsk eksperimenteres der lystigt med rockspader, dub-mellemspil og publikumsdeltagelse – noget lykkes, andet gør ikke. Eksempelvis kommer det ellers oplagte Skanderborg-publikum ud, hvor de ikke kan bunde, da de får besked på at sige som vand.

(- Skvulp? forsøger min sidemand sig.)

Med kun ét album på bagen kniber det naturligt nok for Bikstok Røgsystem at levere ”all killer, no filler”. Men højdepunkter som ”Radio”, ”Fabrik”, ”DK’s Koner” og ”Cigar” på sætlisten holder publikums begejstring oppe, og trioen på scenen viser en ukuelig vilje til at underholde: Det her er ingen lukket fest for hashnørder, men et gakket gilde for hvem som helst, der vil være med.

Skanderborg Festival ville gerne være med, og så kunne det jyske comeback aldrig ende helt skidt – trods lidt knirken i fugerne.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA