x
Diverse kunstnere : Smukkoncerten Vol. II, Danmarks Smukkeste Festival

Diverse kunstnere , Smukkoncerten Vol. II, Danmarks Smukkeste Festival

Diverse kunstnere : Smukkoncerten Vol. II, Danmarks Smukkeste Festival

Anmeldt af Ole Rosenstand Svidt | GAFFA

I år er det 30. gang, Danmarks Smukkeste Festival bliver afholdt. I den anledning lukkede festivalen med den såkaldte Smukkoncert Vol. II - en kavalkade af danske hits fra de sidste 30 år fremført af de originale kunstnere. Da festivalen fyldte 25 år, gjorde man det samme - dengang bare med 25 års hits, og derfor nu titlen Smukkoncert Vol. II. I år blev sangene modsat sidst ikke afviklet i kronologisk rækkefølge, og der var heller ikke 30, men "kun" 14 numre.

Koncerten begyndte med et lidt intetsigende medley over 30 års danske hits spillet af det til lejligheden sammensatte Danmarks Smukkeste Orkester under ledelse af guitarist Per Christian Frost. Så kom konferencier Søren Rislund på banen og annoncerede aftenens første band: Aqua, der fremførte deres kæmpehit "Barbie Girl" fra 1997.

Da Aqua havde givet koncert på samme scene tidligere på dagen, var overraskelseseffekten ikke stor, men der blev da sunget med på hittet. At Aqua er det kommercielt mest succesfulde danske navn nogensinde, er dog stadig lidt af en gåde for undertegnede. Bortset fra sangens indiskutable ørehængerkvalitet, er nummer og band helt igennem middelmådigt, og både René Difs og Lene Nystrøms stemmer mildt sagt begrænsede.

Herefter kom Humleridderne med "Malerhjerne" fra 1996. Gruppen var blevet gendannet efter seks års pause, og det kunne man godt høre på de tre rapperes noget ujævne flow. Men underholdende var det, og folk sang med - også mere end på "Barbie Girl".

Mere pop kom fra Cut'n'Move og "Get Serious" fra 1991. Det var dog kun de to frontfigurer, MC Zipp og Zindy, der var dukket op. De gjorde det hæderligt, selvom MC Zipps mikrofon var slukket i begyndelsen af første vers. Men så kunne man da høre, at det ikke var playback.

På den hosstående scene trådte nu TV-2 ind, uden Per Chr. Frosts orkester, men med The Århus Horns, og gav kæmpehittet "De Første Kærester På Månen" fra 2005. Ingen overraskelser, men top-professionel fremførelse og fællessang gennem hele bøgeskoven - som ventet.

Halberg/Larsen har ikke spillet sammen siden 1985, men musikerne er stadig aktive i mange andre sammenhænge. De var med andre ord ikke rustne, og derfor var der stadig "Magi I Luften" som dengang i 1983.

Herefter var det tilbage til Per Chr. Frosts orkester og det gendannede Den Gale Pose alias Jokeren og - en af de to andre. Fra min plads langt tilbage kunne jeg sgu ikke se, om det var Nick eller B, der manglede - sorry. Men Jokeren var også, vanen tro, helt i front. Og ja, bøgeskoven var stadig "Spændt Op Til Lir", som Danmark var det dengang i 1998.

Gnags var denne aften også kun repræsenteret af sanger Peter A.G. og saxofonist Niels Mathiasen. Til gengæld var den gamle Gnags-guitarist Per Chr. Frost jo leder af backingbandet, og "Mr. Swing King" fra 1991 blev dermed et møde mellem de to gamle bandkammerater, der ikke har spillet sammen siden 1996. Også Gnags' nuværende trommeslager og slagtøjsspiller, Mads Michelsen, var med i backingbandet. Vanen tro styrede Peter A.G. festen.

Kan nogen huske Whigfield, der storhittede over hele Europa i 1994 med "Saturday Night"? Åbenbart ikke, for bøgeskoven var forholdsvis tavs, mens Sannie Charlotte Carlson og en håndfuld dansere fremførte sin døgnflue, som stadig hører hjemme på popmusikkens store kirkegård. Så hellere Aqua, trods alt.

Anderledes klasse var der over Rocazino og "Ridder Lykke" fra 1985. Gruppen turnerer stadig jævnligt med sine gamle hits, men har ikke udgivet nyt siden 1988. Det er synd og skam, for Ulla Cold har stadig en fantastisk smuk, længselsfuld stemme, som også Thomas Troelsen har bemærket: Han sang duet med hende på Superheroes-sangen "Nightmare" fra 2000. "Ridder Lykke" trak mange stik hjem i Bøgeskoven. Og så virker det altid at skubbe store balloner ud til publikum.

Anne Linnet har haft mange hits. "Forårsdag" fra 1988, som hun fremførte på akustisk guitar næsten uden backingband, er meget smuk og satte også gang i fællessangen. Men skulle man kun høre én Linnet-nummer denne aften, og det skulle man jo, ville jeg nu nok have foretrukket "Glor På Vinduer". Men man kan jo ikke få det hele.

Sys Bjerre leverede "Malene" fra sidste år med stor energi, men hun - og publikum - har jo også mildt sagt hittet i frisk erindring. En sikker vinder i bøgeskoven, men andet ville også have været utænkeligt.

Nik & Jay var "Hot", og det var publikum også. Ganske som de var det i 2002, og som de var lørdag aften, hvor duoen fremførte samme sang på samme scene.

Sanne Salomonsen har lavet mange og bedre hits end hendes seneste, "Taxa", men at hun lige skulle synge den sang, var tilgiveligt, når den nu er ensbetydende med hendes store comeback til både livet og scenen. Det skal blive rart at se hende give en hel koncert på landets scener igen næste år.

Nephew lukkede og slukkede med hele to sange - "Movie Klip" og "Igen & Igen &" fra henholdsvis 2004 og 2006 - med serpentinere og fyrværkeri. "Lad der ikke gå mere end én dag mellem, at vi står her på scenen", sagde Simon Kvamm med henvisning til fredagens koncert, og man var tilbøjelig til at give ham ret.

Samlet set var "Smukkoncerten Vol. II" en underholdende og meget nostalgisk koncert, men en smule rodet var den nu, i og med at sangene ikke kom kronologisk, og hvorfor fik Nephew som eneste band lov til at spille to sange? Pauserne mellem de enkelte numre var - forståeligt nok - lidt lange og blev fyldt ud af okay snak fra Søren Rislund og klip fra "Smukkoncerten Vol. I". Fint nok, men samtidig gav det "Smukkoncerten Vol. I" lidt karakter af appendiks til etteren. Et ikke helt gennemført forsøg på at lave en efterfølger til en unik koncert. Men nu er der også hele 10 år til næste jubilæum - forhåbentlig kan Danmarks Smukkeste Festival finde på noget nyt til den tid.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA