x
Nick Cave : Bunny Munros Død

Nick Cave
Bunny Munros Død

Nick Cave : Bunny Munros Død

GAFFA

Bog / Gyldendal
Udgivelse D. 03.09.2009
Anmeldt af
Espen Strunk

Vejen fra punken til parnasset kan synes lang, men den australske komponist, sanger og forfatter, Nick Cave, har tilsyneladende tilbagelagt distancen uden at miste det særlige, dæmoniske drive, som karakteriserer hans bedste arbejder.

Der er således ikke megen idyl på spil i det Brighton - hvor 51-årige Cave i øvrigt selv bor i dag med sin familie - som fremskrives i mandens andet forsøg udi romangenren, den skarptskårne ud- og afviklingsroman "Bunny Munros død".

Historien om den liderlige lotion-sælger Bunnys menneskelige deroute efter hustruens selvmord, og ruten videre på et i tiltagende grad uvirkeligt road trip gennem Sydengland med sønnen Bunny Jr. på passagersædet og rigeligt med whisky og Rohypnoler i handskerummet, er ganske enkelt vanvittigt veloplagt skrevet.

Mesterværk
Romanen snubler af sted sammen med dens på én gang tragiske og usympatiske antihelt, som med pikken som pejlemærke og døden i hælene spankulerer direkte ind på den moderne vestlige litteraturs galleri af uforglemmelige romanfigurer.

Romanen handler imidlertid nok så meget om sønnen, og deler som sådan initiations-tematikken med debutromanen Da Æslet Så Englen fra 1989. Som titlen antyder, dør Bunny, så sønnen i slutningen kan puffe den velmenende sygeplejerskes hånd væk og rejse sig, klar til at tage tilværelsen på sig.

Bunny Munros Død er imidlertid en endnu større fornøjelse at læse end forgængeren, den har et nærmest eksplosivt sprogligt flow, og originale sproglige billeder står i kø. Nick Cave har begået et manisk mesterværk, intet mindre.

GAFFA følger op på udgivelsen med en reportage fra London i næste uge, hvor Cave har sat et eksklusivt publikum i stævne for at tale om den nye roman.

Nick Cave: "Bunny Munros Død", oversat af Mich Vraa, Gyldendal, 272 sider, vejlende pris 299 kroner.

Køb bogen i GAFFA Shop

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA