x
Ulver: Pumpehuset, København

Ulver, Pumpehuset, København

Ulver: Pumpehuset, København

Anmeldt af Hansen | GAFFA

Ulver er et svært band at få helt greb om. Deres mange forskellige udtryk og genrer, samt en 15-årig pause fra live-scenen, gjorde det svært at gætte, hvad man skulle forvente sig af en koncert med nordmændene. Scenen fortsatte det utydelige udtryk, allerede før bandet var gået på: Overfyldt, med kabinetter, keyboards, pauker, borde med laptops og monitorer over det hele.

Da bandet så går på, bliver det endnu mere rodet, og sangeren Garm virker irritabel og rastløs. Fumler med sine høretelefoner og ser fraværende ud. Men resten af bandet er upåvirket, og allerede åbningsnummeret "EOS" står stærkt, og er præcis lige så massivt, følsomt, poetisk og maskulint, som man havde håbet på.

På trods af at lyden lige skulle finde sig til rette, var bandet fra starten af tændte og intense. Det fortsatte i en opadgående kurve over de næste tre numre, og selv Garm lod sig rive med.

Helt overvældende blev det i "Rock Massif", hvor lyd og visuals virkelig spillede stærkt sammen. Hvis koncerten havde fortsat i det niveau, havde det været en klokkeklar seks-stjernet. Men det gjorde den ikke, og det var i høj grad Garms skyld.

Hans uengagerede fumlen rundt stod i skærende kontrast til den virkelig overbevisende musik. Bandet kunne sagtens gå ned i lange ambiente passager, for kort efter at sætte ild til det hele i massive numre og tilbage igen til klaverstykker. Og det virkede. Sættet var primært sange fra albummene "Shadow of the Sun" og "Blood Inside", men der var også plads til numre fra "Perdition City" og "Blake"-albummet. Et godt struktureret sæt, der viste mange af de virkelig stærke sider af bandet.

Koncerten kunne sagtens have været den magtpræstation, som Ulver har i sig, hvis de havde fulgt det helt til dørs. Men så gik det galt; muligvis var det "Porn Piece", Garm pludselig valgte ikke at synge alligevel. Om det var tekniske problemer eller hvad, fremgik ikke, men halvvejs inde i første vers stoppede han og lod bandet opføre resten af nummeret instrumentalt. Han smækkede sin laptop i, og satte sig ned og surmulede. Derefter fandt bandet ikke helt energien igen, og selvom "Not Saved" er et ufattelig smukt nummer, så havde undertegnede i hvert fald brug for, at gruppen havde sluttet af med et større brag, for at komme sig over det antiklimaks, det ellers stod til.

Rigtig ærgerligt, at en koncert, der faktisk var virkelig fantastisk det meste af tiden, ender så udvandet og utilfredsstillende. 

Før koncerten stod der "Ulver – the rest is silence" på storskærmen. Måske var det en opfordring til publikum om at holde kæft og lade bandet stå for lyden, for det virkede til at gå Garm meget på, når folk råbte sangtitler imellem numrene.

Hvis man virkelig har så meget imod at stå på en scene, skal man måske ikke gøre det, eller blive bedre til at skjule, når noget irriterer én. Det virker uprofessionelt, og man kan som publikum ikke undgå at blive påvirket af det.

Jeg havde tårnhøje forventninger til den koncert, og de blev også indfriet i lange passager, men alligevel stod jeg bagefter og følte mig skuffet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA