x
Volbeat : Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Volbeat , Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Volbeat : Bøgescenerne, Danmarks Smukkeste Festival

Anmeldt af Erik Barkman | GAFFA

Hatten af for Michael Poulsen. Den sympatiske Volbeat-frontmand, der startede death metal-bandet Dominus helt tilbage i 1991, har præsteret noget ganske særligt: At lave folkekær metalmusik.

Indtrykket står lysende klart denne fredag nat foran Bøgescenerne på Skanderborg Festival, folkelighedens østjyske højborg. Festivalpladsen er vrimlende fuld af mennesker, tusinder af forholdsvis almindelige danskere, der alle tager imod bandets knusende powerchords og dundrende dobbeltpedaler med umisforståelig begejstring. Hvem ville have troet det, da Volbeat blev grundlagt tilbage i 2001? Formentlig ikke engang Michael Poulsen selv.

Og dog giver begejstringen for Poulsen og hans håndgangne mænd god mening. Volbeat er dygtige og dedikerede musikere. Sortklædte og statuariske affyrer de salve efter salve af tight og eksplosiv thrash'n'roll. Poulsens gutterale croon er markant, og de melodiske omkvæd bærer sangene langt ud over scenekanten. Sounden baner måske ikke nye veje i musiklandskabet – 90'er-fænomener som Life of Agony og Type O Negative har besøgt nabolaget før – men den er helstøbt og effektfuld.

- Lad mig se pølserne! brøler Poulsen ud over pladsen. Skanderborg-publikummerne skal lige have et øjeblik til at dechifrere jargonen, før en skov af hænder rejser sig over menneskehavet.

- Sådan dér, kvitterer Poulsen tilfreds.

Vendingen går igen mange gange hen over koncerten. Det ydmyge orkester er tydeligt begejstrede for den respons, de modtager fra et medlevende Skanderborg-publikum. Ganske vist spiller Volbeat foran noget så old school som en mur af Marshall-forstærkere, men der er ikke meget selvoptaget rock-dinosaur over attituden.

- Vi har lige lanceret vores første single fra det nye album … indleder Michael Poulsen sin præsentation af Fallen, før han afbrydes af begejstret applaus.

- Ja ja, nu skal I jo lige høre den først, før I bliver alt for glade.

Det er også Poulsen, der undervejs i koncerten kommer i dialog med en kvindelig fan foran scenen, der står og mangler en Volbeat T-shirt – og stikker hende pengene til at købe én. Til gengæld må alle os på pladsen meget gerne købe det nye Volbeat-album Beyond Hell/Above Heaven, "for ellers kan vi ikke betale vores husleje."

I sidste ende er det dog hverken massive thrash'n'roll-bredsider eller sympatisk sceneudstråling, flertallet af publikummerne kommer efter. Det er hits.

Stemningen foran Bøgescenerne rammer kun for alvor loftet, når Volbeat disker op med de mere poppede P3-favoritter som I Only Wanna Be With You og The Garden's Tale. Så sættes tusinder af rustne stemmebånd i svingninger, mens drengerøve i alle aldre spiller deres livs luftguitar og -trommer.

Den slags sange måtte bagkataloget gerne rumme mange flere af denne fredag nat. Men helst ikke på bekostning af den metalliske tyngde, der gør Volbeat til en ganske usædvanlig succeshistorie.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA