x
Jónsi: Øyafestivalen, Oslo

Jónsi, Øyafestivalen, Oslo

Jónsi: Øyafestivalen, Oslo

Anmeldt af Monica Blegvad | GAFFA

Sigur Rós har taget et års pause på grund af et kæmpe babyboom i bandet, og Jónsi benytter anledningen til at turnere solo med sit aktuelle album "Go" samt det tidligere album "Riceboy Sleeps", som han har lavet sammen med partneren Alex. Det yderst vellykkede soloprojekt fragmenterer de mere statiske og kontrollerede energier fra Sigur Rós og slipper dem løs i et løssluppent orgie af ekstatisk pop. Musikken er stadig drømmende og melodiøs, men langt mere optimistisk, fængende og ikke mindst boblende af overskud.

Jónsi gik på scenen i indianerkostume med sit band spredt rundt siddende på scenen, og sig selv enten siddende ved pianoet eller stående med mikrofonen. Introen var stille og rolig i Sigur Rós-stil, men hvor energien bare blev ved med at stige igennem hele koncerten, til det nåede sit ekstatiske klimaks helt til sidst.

Positiviteten var smittende, idet han åbnede sit hjerte og i karakteristisk stil med høj falset gav alt, han havde i et stemningsfyldt og indlevende show. Det kan for mange nøgterne skandinaver måske blive for meget af det gode med al den pompøsitet, men det så ikke ud til at gøre dette publikum spor fortræd.

Jonsi bruger et sprog, han selv har opfundet, et slags volapyk, som han kalder "hopelandic", der ligner en blanding af engelsk og islandsk, og som han sammenligner med det sangere gør, når de endnu ikke har opfundet teksten. Teksterne er med andre ord ikke lette at få fat i, men den glade stemning og gode lyd var i højeste grad tilgængelig på Enga i aftes.

Alt i alt en fantastisk dejlig, stemningsfyldt og gribende koncert, hvor det var svært at få armene ned.

 

Jónsi spiller i Vega i København 17. august

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA