x
Vanja Santos: VIRTUALbossajazzsamba

Vanja Santos
VIRTUALbossajazzsamba

Vanja Santos: VIRTUALbossajazzsamba

GAFFA

Album / Gateway
Udgivelse D. 15.11.2010
Anmeldt af
Torben Holleufer

Vanja Santos har i en årrække boet i Danmark, og har begået en række plader, hvor formatet mere og mere er kommet til syne. Denne skive er der gået frasagn om, og nu ankom den endelig til min bevidsthed, og tak for det. For der er tale om kombinationen af en original sangerinde af høj klasse og et hold musikere, som man dårligt ser bedre på disse himmelstrøg. Folk som pianisten Ben Besiakov, som er en berigelse for hvert et projekt, han rører ved, samt musikere som guitaristerne Christian Siewert og Jacob Fischer, saxofonister som Christina von Bülow og Jacob Dinesen og allestedsnærværende Afonso Correa på slagtøj af alskens slags fra hele den brasilianske sambatradition. Alligevel er den store og samlende faktor Vanja Santos, som virkelig får bredt hele potentialet ud på denne plade.

Det er en blanding af egne og andres kompositioner, som for eksempel en dårende dejlig og original version af Antonio Carlos Jobims Felicidade, hvor bossaen her med flygelet og von Bülows fløjte følger Santos' vokal som en skygge. Og det er en dejligt veloplagt vokal, som åbenbarer en sødme og veloplagthed i fraseringen, som fuldt måler sig med de bedste.

En af pladens stærke sider er overblikket, hvor vi både har de stille ballader, som eksempelvis en overraskende My Funny Valentine, som bryder alle de brasilianske ting, og så steder, hvor Vanja tager os med dansende hen ad gaden. Her er skæringen med titlen Macumba med dens hint til åndereligionen, hvor perkussionisterne lægger en fed bund og Santos så lægger hele sjælen i den rette tilbagelænede sang.

Vanja Santos har i årevis haft svært ved at trænge helt ind til mit hjerte. Med denne nye plade har hun skabt et værk, som viser, at vi i Danmark har mindst en sangerinde, som i den grad kan spise kirsebær med de store. Original og først og fremmest med følelse og kunnen i hver en strofe.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA