x
Bob Marley & The Wailers: Live Forever: The Stanley Theatre, Pittsburgh, PA, September 23, 1980

Bob Marley & The Wailers
Live Forever: The Stanley Theatre, Pittsburgh, PA, September 23, 1980

Bob Marley & The Wailers: Live Forever: The Stanley Theatre, Pittsburgh, PA, September 23, 1980

GAFFA

2 x CD / Universal Music
Udgivelse D. 21.03.2011
Anmeldt af
Henrik Bæk

I 1980 havde Marley & The Wailers udsendt albummet Uprising, og det var i den anledning, bandet samme år var taget på verdensturné. Bob Marley & The Wailers var på det tidspunkt det band i verden, der tiltrak det største publikum, og de havde tidligere på året slået alle rekorder ved at have optrådt foran 80.000 tilskuere i Milano.

Den sidste koncert
Efter to koncerter i Madison Square Garden i New York, hvor Marley havde delt plakat med vennen Stevie Wonder, var Marley kollapset under en løbetur i Central Park. Undersøgelser viste, at kræften havde spredt sig til hjernen og leveren, og lægerne opfordrede ham til at aflyse resten af sin turné. Alligevel valgte Marley at optræde samme aften i Pittsburgh, Pennsylvania, og et totalt udsolgt Stanley Theatre blev vidner til en spektakulær koncertoplevelse. Optagelserne fra koncerten der fandt sted d. 23. september 1980 har tidligere været udsendt i et begrænset antal på en italiensk bootleg fra 1990, men med denne udgivelse gøres den nu officiel og tilgængelig, ligesom lyden er blevet markant bedre.

Båndet løb ud
Denne nye udgave rummer desuden to ekstranumre, Work og Get Up Stand Up, der ikke var på den første udgave, hvilket skyldtes, at båndet fra teknikerpulten løb ud og derfor er optaget fra en anden lydkilde. Lydkvaliteten på disse numre er desværre ikke helt så god som for resten af boxsættets 17 numre, der er optaget direkte gennem lydpulten. Oprindeligt var det slet ikke meningen, at optagelserne skulle udgives, men alene bruges internt af Marley og band, og selvom optagelsen ikke helt kommer på højde med den fandenivoldskhed og sublime lyd, der prægede Babylon By Bus fra 1978 og det mere intime Live! fra 1975, så efterlader Live Forever et unikt og bemærkelsesværdigt historisk testamente for eftertiden med en række fabelagtige live-optagelser af numre som Redemption Song, Zimbabwe, Work, Zion Train og Could You Be Loved, der ikke tidligere officielt har været udgivet live.

Også på vinyl
At Marley på dette tidspunkt var alvorligt syg, kan ikke høres på stemmen, der fremstår stærk, overbevisende og nærværende, ligesom bandet spiller med sædvanlig sikkerhed og overskud. Marleys stemme er helt klar og tydelig, næsten som om han ville sikre sig, at vi alle forstod budskaberne i hans tekster, inden han døde. Numre som Natural Mystic, Positive Vibration, No Woman No Cry, Them Belly Full, Crazy Baldhead, Exodus, Jamming, Redemption Song, Is This Love, Could You Be Loved og Get Up Stand Up er alle kendte Marley-klassikere og giver albummet status af et The Best Of Marley Live. Koncerten er delt i to discs af hver cirka 50 minutters varighed, men der er også godt nyt for alle vinylfans, idet Tuff Gong Records i samarbejde med Universal har udgivet 3 stk. 180 gram-lp'er af koncerten. Cd'en kommer med et hardbox-cover med en lille bog på 10 sider, der indeholder information om koncerten samt en række gode billeder af Marley og band.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA