x
Rakim: Lille Vega, København

Rakim, Lille Vega, København

Rakim: Lille Vega, København

Anmeldt af Maria Therese Seefeldt Stæhr | GAFFA

Så skete det igen – Lille Vega dannede ramme om en af hiphoppens helt store ikoner. Endnu en gang gjaldt det en af dem der er toneangivende, store og anerkendte – men som i det kommercielle Danmark ikke har fået den helt fortjente opmærksomhed. Denne aften var det ingen ringere end Rakim der for første gang nogensinde lagde vejen forbi vores lille land, og på mange måder blev det en mindeværdig oplevelse.  

Hiphoppen holdt sølvbryllup
Nogle koncerter ved man bare bliver fantastiske. At Rakim endelig skulle spille i Danmark var i sig selv en stor ting, men at det oven i købet skulle ske på 25-års dagen for udgivelsen af en af de nok vigtigste singler nogensinde, nemlig Eric B og Rakims "Eric B for President", var næsten ikke til at forholde sig til. Sådan føltes det i hvert fald i Vega.

Forventningerne var helt i top – den mand som mange af de tilstedeværende havde som idol tilbage da de selv startede med at rappe og lege med ord, var minutter fra at gå på scenen. Og endelig, endelig var tiden oprindet. Nu skulle der vandres på memory lane - der skulle genopleves følelser, stemninger, ord og toner fra "back in the days".

Nostalgiens højborg
Allerede før Rakim gik på, gjorde hans dj sit ypperste for at fyre op under publikum med hiphopklassikere i en lind strøm, til stor glæde for den fyldte sal. Og gensynsglæden blev da også temaet for denne aften. Hit på hit kørte DJ Tech og Rakim aka. God MC publikum gennem historien – fra 1986 og frem. Der var oldschool shout-outs, der var hænder i vejret, der var 808-samples. Der var i virkeligheden alt det, der skulle være. Og det blev ædt råt.

Men der var bare lige det, at det rent faktisk ikke var en særlig god koncertoplevelse. Ualmindelig meget af tiden gik med at høre DJ Tech råbe: "Say Ra-kim, say hip-hop, say Ra-kim – and screeeam!!!" (selvfølgelig med de obligatoriske gentagne svar fra publikum), eller med at Rakim stod og småsnøvlede lidt ned i mikrofonen mellem numrene. Han var fysisk til stede, men han lyste ikke langt væk af glæde ved sit job. Heller ikke når man ser bort fra den attitude som en old-school rapper fra NYC naturligvis skal have.

Er nostalgi nok?
Og når så endelig han tog hul på sit fantastiske og karakteristiske flow, som så mange længtes efter at høre, så var det som om, hans mikrofon var væsentlig lavere end Techs – og så var det Techs brølende stemme man hørte på. Igen. Og så kan sådan en koncert virkelig godt føles både lang og ærgerlig.

Men så kommer nostalgien og banker på igen. For ja, det kan godt være, at Rakim på nogle punkter er lidt rusten, lidt mindre politisk, lidt dårligere til at huske sine tekster og generelt måske en kende mæt af livet på farten. Men det tog ikke glæden fra dem der var kommet for at hylde deres helt. I går handlede om minder, og de blev både vækket til live og leget med.

Når en fantastisk oplevelse ikke nødvendigvis er en fantastisk koncert
Det handlede om at hylde både ham og kulturen – for om man vil det eller ej, så har han været en ualmindelig vigtig brik i spillet. Hans stil og talent har ikke kun banet vejen for ham, men også for mangen en ung knøs ved kassettebåndet – nu ved Mac'en. At få lov at høre ham live i Danmark og rappe med på noget der minder om et historisk medley, med vers fra de numre der har formet ens ungdom – det er stort. Og det var den følelse, der fyldte Vega denne fredag. Det var stort. Det var ikke nødvendigvis godt hele vejen igennem og på alle punkter, men det var stort.

Hvis Rakim lægger vejen forbi Danmark igen, vil det klæde ham at få styr på niveauet mellem Rakim og hans dj. Hans flow er hans varemærke, og det kom på ingen måde til sin ret i Vega, og det var en skam, for han har det stadig. Det fik man heldigvis glimt af i Vega. Det er også at ønske, at forholdet mellem at bruge tid på at råbe hans navn og rent faktisk at høre ham rappe bliver bedre. Men nævn et hit, og det blev spillet. I hvert fald noget af det. Lille Vega har endnu en gang lagt hus til en legende - og når der ikke blev rappet med, blev der smilet og grinet og talt minder. Rakim tog den hjem på nostalgien og på sin plads i hiphophistorien. Havde i går derimod handlet om andet end det, var det nok gået galt. Men det gjorde det ikke. Mr. God MC er "The Leader".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA