x
Carsten Dahl, Arild Andersen & Jon Christensen: Jazzhus Montmartre, København

Carsten Dahl, Arild Andersen & Jon Christensen, Jazzhus Montmartre, København

Carsten Dahl, Arild Andersen & Jon Christensen: Jazzhus Montmartre, København

Anmeldt af Ivan Rod | GAFFA

Det var tre af Nordens, ja, Europas største jazzmusikere, der fredag gik på scenen i Jazzhus Montmartre: Den danske pianist Carsten Dahl, den norske bassist Arild Andersen og den norske trommeslager Jon Christensen. Alle tre tilhører utvetydigt den europæiske elite indenfor eksperimenterende jazz.

Netop dét – eksperimenterende jazz – var da også, hvad publikum fik at høre i St. Regnegade i København. Eksperimenterende jazz af den slags, som meget let bliver introvert, men som – blandt andet i kraft af musikstedets lidenhed – blev intim.

En betydelig del af koncerten var improvisatorisk. Eller - som Carsten Dahl selv definerede det – båret af "open spaces." Vel indgik der definerede linjer og egentlige kompositioner i koncerten, men det var det spontane samspil, der var kendetegnende for præstationen.

Carsten Dahl var den åbenlyse kapelmester, en ekvilibristisk pianist med en åbenlys vision for koncerten. En musiker, der – som han selv sagde – overvejede at blive noget andet end pianist, fordi lyden nu engang gav sig selv på et klaver, mens man kunne skabe skæve toner på andre instrumenter. Helt i tråd hermed udfordrede han sit klaver ved at lægge diverse håndinstrumenter ned på strengene. Og ved igen-igen at udvide sit eget udtryk ved også at ty til håndtrommer og whiskers.

Arild Andersen var en bærende kraft, en helt åbenlyst opmærksom lytter og stærk sideman med et insisterende drive over sit spil.

Jon Christensen var en lige så opmærksom lytter. Men hvor Arild Andersen var stringent i sit spil, var Jon Christensen udfordrende og drillende.

Tilsammen udgjorde de tre imidlertid ét lyttende organ: En åben, begavet trio med en åbenlys sans for "open spaces." I den forstand blev visionen forløst på en intim scene på en god aften.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA