x
Opeth : Copenhell, Refshaleøen, København

Opeth , Copenhell, Refshaleøen, København

Opeth : Copenhell, Refshaleøen, København

Anmeldt af Peter Béliath | GAFFA

Opeth er anderledes. Meget anderledes.

Det svenske band startede deres karriere med at klaske et foto af en blomst på coveret til deres debutalbum, som besynderligt nok bar titlen "Orchid". Orkide?!? Det var i høj grad anderledes, taget i betragtning at musikken på "Orchid" er dødsmetal af den dystre og sortrandede slags. Det er som bekendt en type musik, hvor lyrik og ikonografi normalt hentes fra ligsynsrapporter eller fra dæmonernes verden.

Men Opeth ville det anderledes. Og hele bandets nu godt 20-årige karriere har været et langt togt ind i originalitetens og særprægets lydlandskab.

Hugget i granit
Anført af guitaristen og sangeren Mikael Åkerfeldt trådte Opeth fredag aften klokken 19 ind på Copenhells store scene. Åkerfeldt & Co. lagde ud med "The Grand Conjuration". Det var grandiost allerede fra første tone. Storladen og stemningsfuld vældede musikken ud over festivalpladsen. Og den blev godt modtaget af det talstærke publikum. Men Opeth-koncerten udartede sig aldrig til et headbanger-orgie. Der var ingen crowd surfing eller bersærkergang i mosh pitten.

Opeths musik er noget, man drømmer sig væk til. Ikke noget, man går amok til. Opeths sange er indadvente og atmosfæriske. Her er ingen radiohits på tre minutter og tyve sekunder. Opeths metalrock er monumental – vel at mærke uden at være monoton. For Opeth lister som oftest en slidstærk melodi ind i de lange, kantede kompositioner.

Man kan måske beskylde Mikael Åkerfeldt for at være en selvhøjtidelig komponist, der skriver sange for sin egen skyld. Opeth-maestroen går i hvert fald ikke på kompromis. Åkerfeldt skriver musik for evigheden. Koncerten på Copenhell beviste da også, at kompositioner som "Master's Apprentices" og "The Lotus Eater" vil blive stående længe, som var de hugget i granit.

Rørt til tårer

Flere festivalgæster var rørt til tårer, da Opeth spillede de første stilfærdige toner af "Face Of Melinda", en underskøn sang om tabt kærlighed. Det lyder umiddelbart banalt, men i Opeths hænder får historien om hjertesmerte en drejning mod religion og de magter, der adskiller mennesker og ødelægger lykken og gør livet til en jammerdal.

Mindst lige så gribende var "In My Time Of Need". Mikael Åkerfeldt er noget så sjældent som en grum growler, der rent faktisk kan synge. Det demonstrerede han til fulde på "In My Time Of Need", der føjer en helt ny dimension til metalgenrens power ballade-tradition.

Opeth sluttede deres sæt af med "Hex Omega". Og det var så det. Ingen ekstranumre. Ingen råben og skrigen på mere. Bare slut, punktum, finale. Antiklimaks? Egentlig ikke. For Opeth havde spillet sig færdige, og publikum strømmede glade og tilfredse mod ølboderne.

Jo, Opeth er anderledes. Meget anderledes.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA