x
James Blunt: James Blunt: Aalborg Kongres og Kulturcenter, Aalborg

James Blunt, James Blunt: Aalborg Kongres og Kulturcenter, Aalborg

James Blunt: James Blunt: Aalborg Kongres og Kulturcenter, Aalborg

Anmeldt af Jan Lambæk Hansen | GAFFA

Det var et udsolgt Aalborg Kongres og Kulturcenter, der tog imod den britiske tudeprins til siddekoncerten mandag aften. Ganske forventeligt var to tredjedele af gæsterne piger på tur, mens den sidste tredjedel havde fået manden med.

Da Blunt gør sin entré, overrasker han salen. I stedet for at komme ind fra scenens side, så vælger han at komme ind fra den anden ende af salen og gå langs stolerækkerne. Han hilser på flere af koncertgængerne, inden han indtager scenen og åbner med "So Far Gone" fra det seneste album "Some Kind of Trouble".

Scenen er beklædt med lyssøjler og –kegler samt laserpaneler, der kan afgive både billeder og farver, som akkompagnerer musikken. Selv er Blunt beklædt med jeans, en grå T-shirt og et drenget udseende. Trods det afslappede look, så forekommer han ganske energisk og laver blandt andet nogle lidt besynderlige kampråb ud mod publikum. Måske for at ruske op i den stillesiddende flok, der havde betalt for at opleve ham live.

Da han spiller hittet "Wise Men" fra debutalbummet "Back to Bedlam", mangler jeg da også lidt mere indlevelse fra publikum. Folk kommer dog mere med, da Blunt selv svarer "We're in Aalborg" til sangens store spørgsmål "Where are you now?". Og så blev det tid til en klassisk velkomst fra en udenlandsk kunstner.

På bedste klichévis byder Blunt velkommen med et "Godaften, Aalborg" og snakker lidt om det danske sprog, og at han blandt andet har lært at sige "super tak". Sådan lød det i hvert fald i mine og flere andres ører. Han nævner også, at det føles som at kigge ud over en biografsal, og beder folk om at synge med, hvis de absolut skal sidde ned. Og han slår så tonen an til "Carry You Home", som publikum tager godt imod.

Og generelt gør Blunt det jo godt. Hans karakteristiske stemme klinger fint, og det mørktklædte band spiller tæt. Selv lyden har den rette volumen til en siddekoncert. Men den slags små detaljer hæfter jeg mig næsten for nemt ved, da der desværre ikke er den helt store variation i performance eller musikalsk udtryk.

Dog sker der noget med publikum, da han rammer alle lige i hjertet med den smukke "Goodbye My Lover". Koncertens absolutte højdepunkt. Og publikum er endda med til at afrunde sangen, som bliver fulgt op af endnu en herlig sag, "High", fra debutalbummet.

Der er ingen tvivl om, at Blunt står stærkest under de blødeste ballader. Det gælder også de nye af slagsen. Alligevel får han folk på benene og til at klappe i takt under "Turn Me On", der er koncertens mest energiske nummer, og viser, at han også kan lidt af det med uptempo pop-rock. Og han vil ikke lade folk sidde igen under "Superstar", selvom stolene kalder. Men "Superstar" har heller ikke ligeså meget kraftfuld energi som "Turn Me On".

"You're Beautiful" dedikerer han til Aalborg. Som forventet har han salen i sin hule hånd fra nummerets begyndelse til slutningen på en af de største kærlighedssange i nyere tid.

Han runder det ordinære sæt af med den glade "I'll be Your Man", der uden opfordring fra scenen får publikum til at rejse sig og klappe i takt. Blunt kvitterer ved at hive folk op på scenen, og det varer ikke længe, før flere af gæsterne render frivilligt derop for at feste med den lille brite.

Det er lidt ærgerligt, at den nærmest euforiske stemning først kommer til sidst, når nu han evner at få folk op i det gear. I det mindste slutter han på toppen. Også da han spiller "Stay The Night" og "1973" som ekstranumre.

Og som ved entréen, så han overrasker han, måske kun mig, også med sin exit. I stedet for bare at gå ud ved scenens side, så samler han hele bandet på scenens midte og bukker pænt farvel. Det er god stil.

Men selvom koncerten sluttede på toppen, så er jeg ikke gennemført begejstret. En for stor del af koncerten var, som nævnt, lidt for neutral. Jeg har flere gange været tæt på at give fire stjerner. Og måske er det smagsdommeri kun at give tre stjerner. Men det er jo netop det, anmelderi er. Uanset hvor objektivt, jeg forholder mig til hans store evner inden for hans genre. Til gengæld får han de flotteste tre stjerner, jeg overhovedet kan give.

Opvarmning: Kris Herman (4 stjerner)

Unge, danske Kris Herman var blevet udvalgt af Blunt og hans management som opvarmning en uge før koncerten i Aalborg. Og han gjorde det godt. Efter en genert præsentation af sig selv sang han "Pieces", mens to guitarister bakkede ham op.

Og Kris er tydeligvis et godt valg til opvarmning. Han har talent, og så har han en sound, der passer godt til aftenens hovednavn. Han er blød singer-songwriter, der virkelig får charmeret sig ind hos det modsatte køn, da genertheden først falmer på den store scene. Og han er charmerende. Med en fremragende stemme og en cool attitude.

Han forsøger blandt andet at trække publikum med under hans "I'm Not Over You" som en erstatning for den rytmiske sektion, da han beder alle knipse i takt. Enkelte lader sig overtale, men ellers er det mandagstrætte Aalborgpublikum lidt tunge i optrækket.

Han ender dog med at få et særdeles godt tag i de fremmødte gæster med førnævnte stemme og attitude, og der kvitteres med passende bifald under resten af den korte koncert.

 

James Blunt spiller i Odense 4. oktober, hvor Kris Herman atter er opvarmning.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA