x
Marcus Robbin: Last Hippie Standing

Marcus Robbin
Last Hippie Standing

Marcus Robbin: Last Hippie Standing

GAFFA

DVD / Tangiji Films
Udgivelse D. 12.10.2011
Anmeldt af
Espen Strunk

De kender typen - Deres Ydmyge gør i al fald: hende, der just er hjemvendt fra Goa og pludseligt har fået sat sit liv i relief og nu ser alt i et ophøjet og afklaret lys. Hylderne med lette genveje til livsvisdom, spiritualitet og indre fred bugner som aldrig før, og for et bestemt segment af utilpassede og søgende unge er bedste bud stadig en flybillet til indiske Goa, som siden 1970'erne har tiltrukket først hippier og siden deres selvudnævnte åndelige efterkommere, trance- og technofolket.

Som titlen - og den enerverende, akustiske titelsang - antyder, drejer det sig i denne ukritiske hyldest af en dokumentarfilm om at finde Den Sidste Hippie - ikke så meget i konkret forstand som en mere generel indkredsning af begrebet. Og lad os da bare sige, at det ikke just er de knivskarpe, sociologiske analyser der præger filmens fremstilling, som i hovedsagen baserer sig på interviewbidder med mangeårige Goa-residenter som DJ Goa Gil og forfatteren Cleo Odzer.

Dertil kommer en række stemningbilleder fra livet på den utvivlsomt smukke lokalitet, præget af horder af dansende, fyrende og i mere end en forstand rave'ende, vestlige unge, som bekræfter i al fald denne anmelder i, at Goa er et af de sidste steder i den tredje verden, han ønsker at rejse hen. Ikke fordi der nødvendigvis er noget galt i at tage euforiserende stoffer på en tropisk strand, bevares, men fordi det her - og som det kommer til eksemplarisk udtryk i filmen - ophøjes til noget transcendent og mystisk. Det primære problem er dog musikken, den særlige Goa-trance, som har udviklet sig gennem årene. Hvis musik kan virke fordummende, sådan som stivstikkere hævdede, både da jazzen og siden rocken gjorde sit indtog, så må det da være denne.

Som dokumentarisk dokument gør Last Hippie Standing ikke seeren synderligt klogere på dette populærkulturelle fænomen, og står således først og sidst som en bekræftelse af fordommene hos såvel dem, som har fundet deres livs uforpligtende nirvana en flyrejse væk, og dem, der som undertegnede foretrækker at gå i en lang bue uden om og hoppe på et fly til Addis Ababa eller Aswan istedet. Den poppet postulerende undertitel siger sådan set det hele: "Goa er ikke et sted – det er en sindstilstand!".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA