x
Nils Økland / Sigbjørn Apeland: Lysøen – Hommage à Ole Bull

Nils Økland / Sigbjørn Apeland
Lysøen – Hommage à Ole Bull

Nils Økland / Sigbjørn Apeland: Lysøen – Hommage à Ole Bull

GAFFA

Album / ECM
Udgivelse D. 04.11.2011
Anmeldt af
Ivan Rod

Norske Ole Bull (1810-1880) var en af 1800-tallets store klassiske musikere: En stor violinist og komponist. Edvard Griegs altdominerende inspirator.

I moden alder lod han i det vestlige Norge bygge en helt usædvanlig villa til sig selv og sin amerikanske hustru. Villaen kaldte han Lysøen. Her var det hans agt at slå sig ned, og her var det hans agt at slappe af med kone og barn efter fem årtiers turnéliv.

Om livet som pensionist blev vemodigt er et åbent spørgsmål. Men Ole Bulls musik - som på dette hyldestalbum både fortolkes og ligger til grund for violinisten Nils Øklands (f. 1961) og pianisten Sigbjørn Apelands (f. 1966) egne kompositioner - emmer af nordisk melankoli. Den form for melankoli som griber lytteren om hjertet og antænder lytterens eget vemod.

Økland og Apeland har integreret elementer af norsk folkemusik og elementer af Ole Bulls klassiske kompositioner i deres egne improvisationer, som ydermere er inspireret af blandt andre Edvard Grieg og Eivind Groven, Don Cherry og Jan Garbarek, Arild Andersen og Frode Haltli. Og så har de i øvrigt indspillet deres fælles hyldest til Ole Bull i netop Lysøen.

Resultatet er blevet vibrerende, vemodig, smuk, melodisk musik af gribende karakter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA