x
The Unusual History of Ether: Part One

The Unusual History of Ether
Part One

The Unusual History of Ether: Part One

GAFFA

CD EP / Gateway Music
Udgivelse D. 15.12.2011
Anmeldt af
Erik Barkman

I 1540 blev flydende æter syntetiseret for første gang. Siden blev den søvndyssende substans mest brugt til tant og fjas, før tandlæger midt i 1800-tallet opdagede, at den var et godt bedøvelsesmiddel. Så vidt historien om æter, der vel egentlig ikke er specielt usædvanlig. Til gengæld er dansk/irske The Unusual History of Ethers første ep usædvanligt god.

Omdrejningspunktet for Part Ones fem helstøbte sange er irske Rebecca Collins' sensuelle røst. Den giver både associationer til landsmændene Mary Black og Mary Coughlan, til americana-esser som The Walkabouts og til en Roy Orbison-nostalgiker som Nicole Atkins, og det samme gør musikken. Men Collins er mest sin egen, og jazzguitarist Mikkel Ploug skaber en smuk ramme omkring hendes indtagende vokal.

Men under de smægtende twang-guitarer og jazzede basgange lurer altid en hjerteskærende melankoli, som i The Wrong Side, et isnende portræt af en meget forstyrret pige. "The world is so beautiful you have to die," synger Collins i Joshua, og det samme kan næsten siges om Part One.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA