x
Oudaden: Global, København N

Oudaden, Global, København N

Oudaden: Global, København N

Anmeldt af Torben Holleufer | GAFFA

Indenfor amazigh-musikken - altså berberne - i det sydlige Marokko, er der to bands, som især har legendarisk status, når vi snakker den crossover, som kom frem i 1970'erne. De hedder Izan Zaren og Oudaden. Vi snakker musik, som i sin tid var sprængfarlige repræsentanter for et folk, som i den grad havde brug for et nutidigt talerør. Og som i de to orkestre fik kombinationen af formidabel ny musik og ordene, som trøstede og indgød nyt mod. Og fredag stod Oudaden på scenen i Global og kreerede en storm.

Fantastisk, ja nostalgisk, var genhøret med tyndslidte kassettebånd, da landsdelen Sous' stolthed anført af Abdellah El Fouahs legendariske sang og spacede banjo, indtog Global. Berberbarder og sufier med en appel som de beslægtede tuareger i Malis ørken, som i den grad spillede op til deres bedste. Det blev en koncert, hvor alle blev revet med og taget med på rejsen i en verden af udsagn og svar og de vuggende og positive beats, der til sidst ville gå op i dobbelt hastighed, som i den rwais-tradition, som hele tiden lå i baggrunden.

Jeg er gammel fan. Har samlet de gamle plader og bånd på min vej. Og med denne optræden fik jeg alle drømmene opfyldt. Fra en bandleder, som fortsat holder højt niveau, og som på Global fik den tid til at folde hele spektret ud, som han ikke fik tidligere, da der var showcase på Womex og vi aldrig kom ud i det henkastede tidløse drømmeland.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA