x
Sorten Muld: Tønder Festival 2012, Open Air Scenen

Sorten Muld, Tønder Festival 2012, Open Air Scenen

Sorten Muld: Tønder Festival 2012, Open Air Scenen

Anmeldt af Sten Kloppenborg | GAFFA

Arkivfoto

Sorten Muld er vel et af de få bands, der kan bryste sig af at de ikke lyder som nogen andre. De har med rod i den danske folketradition opbygget et tekstunivers og et lydbillede, der adskiller sig fra den gængse mainstreammusik, men som alligevel nåede stor popularitet midt i 90'erne, hvor de kunne fylde de største telte på Midtfyns Festival og beslægtede lokaliteter med hoppende unge mennesker. De ramte en periode hvor den tunge og dystre elektroniske musik fra the Prodigy, Faithless og Massive Attack var populær, og da Sorten Mulds musik i passager nærmest er håndspillet techno, var de indirekte en del af denne scene.

Eksklusiv oplevelse

Sorten Muld spiller ikke mange koncerter, da bandets åbenbart temmelig fertile medlemmer i lange perioder har helliget sig bleskift og sutteflasker. De afholdt tre koncerter i 2011 og aftenens optræden på Tønder Festivals open air-scene er indtil videre den eneste lejlighed til at høre Sorten Muld i 2012. Det var således en eksklusiv oplevelse, der tilfaldt de fremmødte på pladsen denne fredag eftermiddag.

Sorten Muld gik på scenen og begyndte at kreere en intro, hvor de mange forskelligartede instrumenter på scenen i en langsom opstigning varmede op til "Venelite" fra bandets første fuldlængdealbum "Mark II". Forsanger Ulla Bendixen lagde de sidste nuancer på indtrykket med sin smukke stemme og linjerne:

"Venelite rider ud fra sin faders gård

 da ser hun bjergkongen frem for hende står

 - Tiril liril lilil haugjen min

 og de leged så let gennem lunden "

Det er et fint billede på det tekstuelle og musikalske univers Sorten Muld bevæger sig i, og som er kendetegnet ved massiv tilstedeværelse af drejelirer, guder, konger, ravne og sækkepiber. Kombineret med anselige mængder elektronisk grej.

Dejligt genhør

I "2 Søstre" blev sækkepiben for første gang sluppet løs, og det blev tydeligt at Sorten Mulds imponerende lydmalerier, der formentlig spænder over størstedelen af de hørbare frekvenser, virkelig kom til deres ret på den nye open air-scene. Det lød simpelthen hamrende godt koncerten igennem.

Det er efterhånden mange år siden jeg har hørt Sorten Muld sidst, men jeg mener at Søren Bendixens guitar har fået en større rolle i lydbilledet end tidligere. Det gav en klædelig kant til musikken når Bendixens guitar, stærkt forvrænget og med wah-wah-pedal kommenterede de øvrige middelalderoptrin.

Det var i det hel taget et dejligt genhør med numrene fra bandets to fuldlængde-udgivelser "II" og "III", der sagtens snart kunne trænge til en opfølgning.  Særlig hittet "Ravnen" gjorde som det sidste nummer stor lykke på pladsen med sit tunge elektroniske groove.

Koncerten var et dejligt og tiltrængt genhør med et væsentligt kapitel i den moderne danske musikhistorie. Eneste anke skulle måske være den tidsmæssige placering af koncerten, der kunne have haft stor fordel af en placering ved skumring eller nattetide, hvor nattens skabninger og branderternes kulmination sammen kunne have skabt rammerne om en storladen fest.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA