x
We Were Promised Jetpacks: Pumpehuset, København

We Were Promised Jetpacks, Pumpehuset, København

We Were Promised Jetpacks: Pumpehuset, København

Anmeldt af Oliver William Gunner | GAFFA

Da jeg sammen med omkring 100 andre gæster satte mine fødder i Pumpehuset i går, var det vel vidende, at her skulle vi høre et band, som i flere medier er blevet spået en stor fremtid på den skotske- og internationale indiescene.

We Were Promised Jetpacks har indtil videre udgivet to album fra 2009 og 2011. I aftes spillede de en blanding af numre fra begge plader, og i løbet af den lille time, koncerten varede, blev det tydeligt, at der er et stykke vej endnu, inden de for alvor får bidt sig fast på musikkortet.

Kønsløst og forudsigeligt
Det hersker ikke tvivl om, at drengene fra Edinburgh har et stort potentiale. De udviser en enorm energi og mestrer flere genrer som eksempelvis postrock og postpunk. Særligt det første nummer "Keeping Warm" startede i postrock-genren med en formidabel, storladet intro, som kunne have været spillet af Glasgow-bandet Mogwai eller amerikanske Explosions In The Sky.

Problemet for de skotske gutter uden raketter på ryggen er, at de står med et ben i hver lejr mellem melankolske guitarriffs og en støjende staccato-guitar, uden at vide, hvilken profil musikken helt nøjagtigt skal have. Og det smitter af på det samlede udtryk, som bliver et rodet landskab uden en egentlig musikalsk identitet.  

Det kan naturligvis være en fordel at være alsidig i sin tilgang til musikken. Men størstedelen af numrene i går blev ensformigt fremført, startende med en melankolsk intro, som pludselig overdøves af to bragende guitarer og den samme hårdtslående trommerytme gang på gang. Derfor var den eneste røde tråd, at det blev meget kønsløst og forudsigeligt til sidst uden en musikalsk fællesnævner.

Ingen kontakt til publikum
Efter koncerten fik jeg mig en snak med bandets skotske lydmand, og han fortalte, at det generelt var et problem for "The Jetpacks", at de havde lidt svært ved at komme ud over scenekanten. Det mærkedes tydeligt under koncerten, hvor bandet ikke sagde et eneste ord til publikum, før der kom et tøvende "Thank You" inden afslutningsnummeret. Generelt set var der en vis distance mellem publikum og bandet, og skotterne virkede en smule indelukket uden for alvor at ville kigge ud over den skinnende mikrofon.  

Det smittede også af på den musikalske interaktion, hvor We Were Promised Jetpacks efter hvert nummer hurtigt gik videre til det næste. Koncerten blev derfor som et langt medleystykke uden stop, variation og dertilhørende dynamik i sætlisten. Der manglede simpelthen både nærvær og nerve.

Dog var der enkelte lyspunkter. Eksempelvis var nummeret "Sore Thumb" med til at tilføre dybde i sætlisten, og det gav blandt andet også det efterfølgende nummer et stærkere udtryk. Men generelt set kan man håbe på mere variation i Edinburgh-drengenes musikalske udtryk, næste gang de kommer til Danmark.

Den venlige skotske lydmand fortalte i den forbindelse, at bandet udkommer med et nyt album til næste år – så der er altså noget at se frem til.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA