x
Jon Balke & Magnetic North Orchestra: Magnetic Works 1993-2001

Jon Balke & Magnetic North Orchestra
Magnetic Works 1993-2001

Jon Balke & Magnetic North Orchestra: Magnetic Works 1993-2001

GAFFA

Album / ECM Records
Udgivelse D. 22.10.2012
Anmeldt af
Ivan Rod

Den norske jazzkomponist og -pianist Jon Balke har på mange måder været en banebrydende figur i nordisk/europæisk jazz. Først i 90'erne skabte han således Jon Balke's Magnetic North Orchestra – et middelstort orkester, som med en "minimal" besætning skulle skabe en "stor" lyd – ikke en "big band lyd" – men en "stor" lyd på baggrund af improvisation. Orkesteret bestod af varierende konstellationer, men for Jon Balke var improvisation, stor lyd og især – lyden af strygere og blæsere – afgørende, side om side med percussion, bas og keys selvfølgelig.

Dén gang kunne man kun fornemme, hvilken betydning projektet kunne få. Men i dag, små tyve år senere, er det klart, at Jon Balke's Magnetic North Orchestra (som formelt opløstes i 2005) blev et banebrydende fænomen, hvis lyd forplantede sig videre ud i nordisk/europæisk jazz. Funktionel komposition, konstrueret komposition, improvisation… Jon Balke var der!

Det er på dén baggrund fedt, at ECM har samlet materiale fra Jon Balke's Magnetic North Orchestras første tre plader – Further, Solarized og Kyanos – og givet det nyt liv!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA