x
King Tubby: Evolution Of Dub Vol. 7:Creationist Rebel

King Tubby
Evolution Of Dub Vol. 7:Creationist Rebel

King Tubby: Evolution Of Dub Vol. 7:Creationist Rebel

GAFFA

4 x CD / Greensleeves Records
Udgivelse D. 25.01.2013
Anmeldt af
Henrik Bæk

Med det syvende boxsæt i rækken springer vi tilbage til dubmusikkens spæde start og portrætterer dubmusikkens Godfather Osbourne Ruddock, der under kunstnernavnet King Tubby opfandt dubmusikken.

Med sit store repertoire af lydeffekter koblet til mixerpulten var Tubby i stand til at "spille" på mixerpulten som ethvert andet instrument og skiftedes til at trække instrumenter og vokaler ud af numrene for atter at mixe (dubbe) dem sammen, så de kom til at fremstå som helt nye numre.
 
På det fire cd's boxsæt med titlen Creationist Rebel er der for første gang på cd formatet genhør med det jazzinspirerede Natty Locks Dub fra 1974, der var King Tubbys første dubalbum. Albummet er delvist indspillet i Lee "Scratch" Perrys Black Ark Studio i Kingston, hvilket især kan høres på den karakteristiske betoning af hi-hatten, der er markant fremme i lydbilledet. Album to og tre i boxsættet er to af de bedst sælgende dubalbums gennem 70'erne.

King Tubby Meets The Upsetter At The Grass Roots Of Dub er indspillet i 1975, og fortsatte samarbejdet med kollegaen og vennen Perry. Albummet indeholder ti skæringer, fem mix til hver og med King Tubby som den gennemgående producer. Deres unikke samarbejde resulterede blandt andet i disse to fine album, der er milepæle i dubmusikken og derfor må være at finde i enhver dubheads samling.

Cd nummer tre i boxsættet er King Tubbys Surrounded By The Dreads At The National Arena, der ligeledes blev udgivet i 1975 efter at King Tubbys Sound System havde spillet som opvarmning for selveste Bob Marley & The Wailers på Jamaicas nationale fodboldstadion. Efter koncerten med The Wailers fortsatte Tubby at spille indtil klokken 6 om morgenen, hvilket efter sigende definitivt skulle have givet ham den ubestridte titel som "The King Of Dub".

Boxsættet rundes af med det fine Winston Edwards & The Blackbeard Dub Conference At 10 Downing Street, et samarbejde fra 1980 mellem Tubby og den engelske dubtekniker, producer og multimusiker Dennis Bovell. Indspillet i Bovells London studie bringer dette album for alvor dine højttaleres bassenheder på prøve.

Det eneste minus ved dette glimrende boxsæt er, at der ikke er givet plads til det lige så eminente King Tubbys Meets Rockers Uptown på Clocktower Records fra 1976. 

Boxsættet indeholder tillige en 12 siders bog med informative oplysninger og sjældne fotos skrevet af reggaehistoriker Noel Hawkes samt et interview med The King himself.

King Tubby blev skudt og dræbt den 6. februar 1989 uden for sit hjem i Duhaney Park, Kingston efter en studiesession.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA