x
Emmylou Harris & Rodney Crowell: DR Koncerthuset

Emmylou Harris & Rodney Crowell, DR Koncerthuset

Emmylou Harris & Rodney Crowell: DR Koncerthuset

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

Som hovedregel har countrymusikkens koryfæer nok i deres amerikanske kernepublikum, og tager således sjældent turen over Atlanten. 66-årige Emmylou Harris er en behagelig undtagelse, som har givet utallige danske koncerter gennem årene - ikke mindst efter comebacket med "Wrecking Ball" (1995) og, siden, "Red Dirt Girl" (2000), hvis titelnummer også er med i København i aften. 

Stærke plader, som blæste nyt liv i karrieren for en sangerinde, der slog igennem i de tidlige halvfjerdsere i parløb med den tragiske legende Gram Parsons og efterfølgende udgav stærke album som "Pieces of the Sky", "Elite Hotel" og "Luxury Liner".

Dengang omgav Harris sig med sit hæderkronede The Hot Band og arbejdede tæt sammen med sangskriveren Rodney Crowell, som leverede fine sange som "I Don't Have to Crawl" og "Ashes By Now" til fortolkeren Harris' repertoire.

Stærk sætliste

Tidligere på året blev de to gamle makkere genforenet på det mere gedigne end grænseoverskridende album "Old Yellow Moon", og i aften er de så på scenen i DR Koncerthuset, hvor Harris også gav en forrygende koncert tilbage i foråret 2011.

Og hvis forårets duetalbum ikke helt satte nye standarder eller blæste undertegnede ud over prærien som et tummelumsk stykke tumbleweed - ja, så har smugkig på sætlisterne fra den igangværende turnés hidtidige stop til gengæld givet anledning til at skrue forventninger i vejret.

Og jo, sandelig om der ikke også i aften lægges ud med Parsons/Harris-samarbejdets signatursang "The Return of the Grievious Angel" lidt over otte, som følges direkte op af "Wheels" og derefter en af de helt store, amerikanske sange som Harris har gjort til sin egen: Townes Van Zandts enigmatiske og episke saga om makkerparret Poncho og Leftys meritter frem til førstnævntes endeligt et sted nede i New Mexicos ørken.

Nostalgiens tegn

Siden får vi også både "If I Needed You", "Love Hurts" og "San Antone Rose", inden første afdeling lukkes med "Tulsa Queen" og endelig endnu en Parsons-sang, "Luxury Liner". For det er i i vid udstrækning en aften i nostalgiens tegn, selvom Harris, da hun efter den indlagte pause vender alene tilbage til scenen, siger: 

"I må godt spørge, hvorfor vi er samlet her i aften.....Rodney og jeg har en plade ude, som nogle af jer måske har hørt, og vi spiller nogle sange fra den når alle er kommet ud. Men jeg lægger lige ud, fordi jeg er den ældste.....blandt de mange glæder ved at blive ældre, er en af sorgerne, at man begynder at miste sine venner...."

En soloudgave af Kate McGarrigle-hyldesten "Darlin' Kate" følger, inden resten af holdet kommer ud, og vi får det lovede udpluk fra forårets albumudspil. Og vi kommer naturligvis også omkring Crowells omfattende solokarriere, herunder hittet "Learning How to Fly" og sidste års samarbejde med Texas-digteren Mary Carr på albummet "Kin".

Venners lag

Den leveres i aften, såvel som på albummet, smukt af Harris her i anden afdeling, hvor fokus for alvor synes at indfinde sig, for at kulminere i et veloplagt klimaks af mere rockende indslag, inden det sidste ekstranummer "One of These Days" sendes af sted med hilsen til nyligt afdøde George Jones. 

"Jeg stjal den fra en af hans plader", fortæller Harris, som i det hele taget har været ganske snakkesalig i aften og dermed bestyrket indtrykket af en habil hyggetime i venners lag. "Det er i virkeligheden en fejring af fyrre års venskab", har Harris tidligere på aftenen sagt om seancen, og det er da også netop det indtryk, man sidder tilbage med.

Det er hverken med hjertet-uden-på-tøjet som ved eksempelvis kollegaen Lucinda Williams' koncert på samme scene i sidste uge eller den dér helt særlige, sødmefulde melankoli som Harris mestrer, når hun er bedst. Til gengæld er det amerikansk musikerskab og sanghåndværk, når det er allermest solidt, og som Harris selv siger på et tidspunkt i aften: "Der findes stadig god country.....man skal bare lede efter den". 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA