x
Christian Rimestad: Vaskedrengene, Raketterne & Havet

Christian Rimestad
Vaskedrengene, Raketterne & Havet

Christian Rimestad: Vaskedrengene, Raketterne & Havet

GAFFA

Bog / Egen udgivelse
Udgivelse D. 12.06.2013
Anmeldt af
Espen Strunk

Hvem husker ikke 11. april 2008, da Horsens Folkeblad kunne fortælle at Den Gamle Mand & Havet - Horsensrockens største stolthed omkring indgangen til halvfjerdserne - var gendannet og undervejs med nyt album (som i øvrigt aldrig blev realiseret, red.)?

Eller hvad med dengang, britiske Lindisfarne i oktober '73 gav 800 unge i Kilden, Horsens, hvad folkebladet kaldte "en beat-oplevelse, der vil blive talt om langt ud i fremtiden"?

Nå ok, måske ikke alle - men så er der heldigvis hjælp at hente i Chr. Rimestads 339 A-4 sider lange og mildest talt specialiserede indføring i pigtråds- og beatscenen, som den tog sig ud i den østjyske provinsby fra det afgørende år 1956 og frem til 1974, hvor netop Den Gamle Mand & Havet gik i opløsning.

Horsens elsker mig

Med sit lokalhistoriske sigte lægger Vaskedrengene etc. sig i logisk forlængelse af Thomas Gjurups "Hvidovre-rock - fra pigtråd til heavy metal", Gjurup & Jens Aagensens "Bornholm on the Rocks 1960-80" ( begge 2012) og også Jens-Emil Nielsens forløbende serie om dansk rock på forlaget Her & Nu. 

Slægtskabet gør sig også gældende rent grafisk, idet Rimestads bog ligesom de nævnte har en del af undervisningsmaterialets, skolebogens, karakter med pædagiske faktabokse og rigeligt plads til et væld af illustrationer:
 
Fra et lidt betuttet Jack & The Rippers på scenen ved Jugendtreff i Flensborg i september '66 til den dag i august '73, hvor gruppen Max Five var på rådhuset for at overrække byens borgmester Holger Sørensen et eksemplar af lp'en "16 danske toporkestere", hvor de var repræsenteret med sangen "Horsens elsker mig".
 
Sukker i cementen
 
Der trækkes på en kombination af utallige samtaler med relevante overlevere og - i stor stil - på datidige lokalaviser. Herunder ikke mindst Horsens Folkeblad (hvor forfatteren selv er ansat, red.) og avisens rockmedarbejder Jan W. Christensen, som da også får en særlig tak bagest i Rimestads bog:
 
"Uden hans kærlighed til musikken ville mange af denne bogs kapitler mangle krydderi. Forhåbentlig har han fundet de gode spillesteder i Rockhimmelen" (Christensen døde i 2003, red.).
 
Der er sjove sidehistorier - for eksempel om dengang en 23-årig John Nørgård bragte den nye, politiske folkemusik til Horsens med albummet "Kom sukker i cementen" (1972) - iøvrigt omtrent samtidig med at Jan Toftlund, Benny Holst og Røde Mor albumdebuterede ovre i København.
 
Den flittige brug af datidens aviser tilføjer, ganske som forfatteren bemærker, kolorit til teksten, som også brydes af faktabokse om tidens toneangivende musik i ind- og udland under overskriften "I radioen og på grammofonen".
 
Et kuriosum
 
Jo, der skete skam meget på den musikalske front i Horsens i de år, og alene antallet af forhenværende pigtråds- og beatmusikere i og omkring byen må skabe en vis, potentiel læserskare.
 
Og vi taler i sagens natur netop en bog, som må antages først og fremmest at være til og for dem, som husker tiden på  eller foran scenen i de overraskende mange etablissementer, som skød op i de år i området. 
 
Ikke desto mindre må man tage hatten af for benarbejdet, mens man glæder sig på vegne af de gamle horsensianske rock-og-rullere, som nu har fået deres egen bog.
 
For den udenforstående læser forbliver bogen måske nok lidt af et kuriosum, men den slags skal der - som det hedder - bestemt også være plads til.
 
Christian Rimestad: Vaskedrengene, Raketterne & Havet - Historien om rock'n'roll, pigtråd og beat i Horsens 1956-1974. 339 sider, illustreret. Udgivet med støtte fra Horsens Folkeblads Fond og Horsens & Friends. Bogen kan bestilles via adressen [email protected]

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA