x
Henry Rollins: Roskilde Festival, Odeon

Henry Rollins, Roskilde Festival, Odeon

Henry Rollins: Roskilde Festival, Odeon

Anmeldt af Kristian Pedersen | GAFFA

Fra 2003 til 2007 havde Roskilde Festival hvert år i samarbejde med Højskolerne en hel scene for Spoken Word. En oase for festivalgæster, der ville flade ud fra ræset med litterære betragtninger om stort og småt. 

I år tager festivalen så genren op igen ved at invitere den 52-årige amerikanske multikunstner Henry Rollins på besøg til hele tre seancer rundt om på pladsen. Hver dag et nyt show, hedder devisen, i det festivalen har annonceret som "en begavet pause fra musikken".

Rollins, der tidligere har stået på festivalens scener i front for det anarkistiske hardcoreband Black Flag og for Rollinns Band, har et CV, der også fortæller om en karriere som komiker, skuespiller og journalist. Alt sammen med fælles fodslag i knivskarpe, eftertænksomme betragtninger.

Henry Rollins veksler det vrede og kritiske med det syrligt satiriske. Hans show kalder på lige dele humor og forargelse.

På Odeon indleder han i det humoristiske hjørne med troværdige, indlevende og altid billedrige fortællinger fra et langt, levet liv på landevejen. I sin karakteristiske, fastlåste positur ytrer han sig om kaotiske backstageoplevelser med bands som Black Sabbath og Aerosmith. I tykke tåger står og sidder et stort publikum med brede smil i og omkring teltet og lytter koncentreret.

Rollins leverer med en bemærkelsesværdig power og dynamik og rummer alligevel plads til inpulsive emneskift. Da der for tredje gang på kort tid kastes et styk tøj op mod scenen, vender han sig direkte mod kasteren med den nyankomne cowboyjakke i hånden og spørger undrende til, hvad der nu er i vejen med hans eget tøjvalg.

At der ikke blot er tale om samme den plade, som Rollins lirer af sig verden over, demonstrerer han fornemt ved direkte referencer til Danmark og danskerne. Vi kommer forbi elbiler og til den mere politiske side en snak om den USA-venlige krig mod terror for demokrati.

Rollins bliver i det mere politiske og alvorlige, der i høj grad også kendetegner ham. Der bliver længere mellem latterkramperne og kortere til pointerne, da han kommer omkring Irak-invationer, Afrikas fattigdom og hans kritik af hjemlandet, USA. 

Henry Rollins har tidligere givet timelange optrædener i Danmark, men den time, vi får i dag, er helt passende for et dvaskt, nyligt vågnet festivalpublikum. Rollins fastholder det skarpslebent og når ud igen, inden lytternes opmærksomhed fordufter.

Han er her jo igen de næste to dage, og lad dette være en opfordring til at begynde dagen i selskab med personlige, observerende anekdoter fra Henry Rollins. Han opræder i morgen klokken 13 på Pavilion og søndag klokken 12 på Gloria.  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA