x
Søren G. Mosdal & Jacob Ørsted: Rockworld

Søren G. Mosdal & Jacob Ørsted
Rockworld

Søren G. Mosdal & Jacob Ørsted: Rockworld

GAFFA

Bog / Fahrenheit
Udgivelse D. 11.07.2013
Anmeldt af
Espen Strunk

For nylig helligede journalisten Søren Seifert en hel novellesamling det særlige segment af musikelskende mænd med en ungdom i firserne, som på en eller anden måde aldrig helt sluttede. Og nu får hovedstadens alt for selvbevidste, åh-så-smarte indie-typer anno 2013 deres helt egen tegneserie, hvor en simpel streg kombineres med latrinær humor - og et faktisk ganske skarpt blik for netop denne type af ulidelige drengerøve forklædt bag hipster-briller og halstørklæde.

De tre fortællinger med den gennemgående figur Bjørn har tidligere været udsendt på engelsk, ligesom bagmændene har publiceret striber i Frankrig, Tyskland og - mere eksotisk - Slovakiet. Og på egen hånd har Mosdal både udsmykket Vikingeskibsmuseet i Roskilde og udgivet tegneserien "Lost Highway" om countrylegenden Hank Williams sidste døgn.
 
Pygmækoret
 
Her er han imidlertid - sammen med Jacob Ørsted - tilbage i egen mentale baghave, og det mærkes på "Rockworlds" indsigtsfulde satire over dyrkelse af inferiøre nichemusikere - Uli Van Bat & The Pygmy Choir, anyone? - og en selviscenesættelse, som selvfølgelig hurtigt afslører sig som let gennemskuelige (og forgæves) forsøg på at få fisse. 
 
At den slags bullshit også handler om selvbedrag og maskulin identitet på glatis er et lag, som måske nok antydes, men ikke udforskes mere indgående her. Og fred også være med det, for samtidig - og måske først og fremmest - er "Rockworld" en underholdende og letfordøjelig samling snapshots fra et univers, som faktisk virker (skræmmende) realistisk.
 
Prikmoden byld
 
Skarpest er måske kapitlet "Noizeworld"s pinefulde parafrase over "Kejserens nye klæder", mens dramatiske højdepunkter tæller en episode, hvor Bjørn får trykket en "stor og flot - og helt prikmoden" byld i bagdelen ud af en autistisk pige, eller da han ad vanvare bliver årsag til at det japanske noise-ikon Hari Gabaman får knust sin elskede kraniestok. Lyder det langt ude? Det er det også, samtidig med at det som sagt virker meget plausibelt.
 
Det er i sagens natur en smagssag, om man vil holde af Mosdals streg - og selvom referencer til starthalvfjerdsernes amerikanske Underground-serier er oplagte, er vi alt andet lige et godt stykke fra en mester som Robert Crumb. En Gilbert Shelton omplantet til 10'ernes København kan jeg til nød gå med til - og det er bestemt heller ikke noget dårligt skudsmål.
 
Søren G. Mosdal & Jacob Ørsted: Rockworld. Forlaget Fahrenheit, 124 sider. Vejl. pris 129,50 kroner.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA