x
Diverse kunstnere : H.C. Andersen Show, Tivolis Koncertsal

Diverse kunstnere , H.C. Andersen Show, Tivolis Koncertsal

Diverse kunstnere : H.C. Andersen Show, Tivolis Koncertsal

Anmeldt af Gudrun Hagen | GAFFA

Klassiske eventyr i nyt, moderne formsprog. Alle sejl er sat, og det skorter ikke på superlativer i pressematerialet. Man håber på det bedste og frygter det værste, når man ser præsentationen af det pompøst anlagte show. Med udgangspunkt i seks af H.C. Andersens mest berømte eventyr forenes film, teater, akrobatik, musik, dans og videoscenografi. Intet mindre. Der appelleres bredt.

Det er en storstilet kommerciel satsning. Noget, vi alle kan elske at hade. Med tanke på den hårde kritik af det stort anlagte H.C. Andersen-show i Parken helt tilbage i det herrens H.C. Andersen-år 2005 må man tage hatten af for modet til at prøve lykken med den slags igen. Og ikke mindst for at slippe så forbavsende godt fra det! 

Søren Huss og Coco

Videoscenografien, koreografien og iscenesættelsen er betagende simpelthen, og Josephine Raahauge er fremragende som den lille pige med svovlstikkerne. Kold, lille og alene blandt høje utilnærmelige styltemænd må hun breakdance sig gennem den barske vinternat til enkle toner af "Solen er så rød, Mor" og Søren Huss' hjerteskærende stemme af levet liv, der får ensomheden og indignationen over omverdens ligegyldighed til at sitre.

Og højdepunktet kommer for denne anmelder allerede med eventyr nummer to. Ikke fordi formidlingen af Klods-Hans i den grad tager kegler. Jo tak, der er en vaskeægte ged på scenen, det er da meget skægt, og de to gymnastbrødre (Anders Astrup Jensen og Anthon Hansson) er vitterligt ganske mageløse med deres kropslige kunster. Men det er da eventyret er fortalt til ende, da Klodshans har fået prinsessen, at magien starter. 

Deres forening poetiseres på smukkeste vis via Valerie Inertie og hendes overdimensionerede guldring, som hun ubesværet vikler sig ud og ind af, alt mens Klods-Hans, som der ved gud intet klodset er ved trods ligheden med bonderøven fra tv, snurrer som en proptrækker om egen akse – på én arm. Sæt hertil Coco fra Quadrons lækre, soulede vokal, der vælter ind over os med en kraft, der går lige i hjertet. "Money can't buy... I'm a sucker for honesty... every heartbeat". Undertegnede følte stemningen for meget til at fange Kristian Leths tekst ordentligt, men der er tale om et særdeles forførende popnummer med hypnotiserende trommer, og herfra håbes der inderligt på en single i nærmeste fremtid.

Afvæbnende stilforvirring

Nattergalen byder på fantastiske kostumer, og døden får godt med rå guitar med på vejen. Generelt flyder det med beats og breakdance, og pludselig er der pause til champagnegaloppen. Det er stilforvirring på et højere plan, og det både afvæbner og charmerer, fordi man hele tiden mærker en underliggende legende selvironi. Meget i Andersens ånd er der både noget for børn og voksne her, og det er lidt af en bedrift.

Bob Marley får en kærlig hilsen under "Kejserens nye klæder", hvor pointen fra "Get Up Stand Up" – " You can fool some people sometime, but you can't fool all the people all the time" – fungerer som en velvalgt rød tråd. Og som afslutning får vi til historien om Den grimme ælling Søren Huss og Coco i duet. "Once you find yourself the world's gonna see you", lyder den fine, banale morale, mens den grimme ælling (Rico Coker) indser sit eget værd. Der er ikke et øje tørt. 

Den slags klichéer kan man altså imponerende nok slippe af sted med og på ny gøre vedkommende, når universet så gennemført evner at fange kernen i de gamle eventyr. At det hele så bliver en tand for produceret, må man tage med. Det er en præmis for udstyrstykker i denne skala. Dog var det synd, at Nikolai Lie Kaas-fortællerstemmen kun var til stede som film og voice over. Det ville uden tvivl have fungeret bedre med en live fortæller til stede på scenen, men det ændrer ikke på, at dette storslåede eventyrshow er en gedigen, børnevenlig modernisering af vor kære nationaldigter.

En oplevelse værd. Cirkus for sjælen.

Instrueret og koreograferet af Steen Koerner

Musik af Jesper Mechlenburg, sangtekster af Kristian Leth og sang af Coco og Søren Huss.

Nycirkus-artist Anders Astrup og Valerie Inertie, balletdanser Cecilie Lassen og Tina Højlund, breakdancer Josephine Raahauge, Rico Coker, Sonic og Malthe

Spiller til og med 27. oktober

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA