x
Diverse kunstnere: Dansk Rap 25 År, Tivoli, Plænen

Diverse kunstnere, Dansk Rap 25 År, Tivoli, Plænen

Diverse kunstnere: Dansk Rap 25 År, Tivoli, Plænen

Anmeldt af Henrik Jensen | GAFFA

Det var en blanding af 80'ernes pragt og 10'ernes ligegyldighed, da Tivoli lagde plæne til dansk raps 25 års jubilæumsshow.De var der alle, eller i hvert fald næsten alle. MC Einar, Rockers By Choice, Den Gale Pose, Hvid Sjokolade, L.O.C., ja selv Kidd. Alle rappere, der på hver sin måde har sat deres aftryk på genren inden for de sidste 25 år. Udbuddet og alsidigheden var stor, da Tivoli fredag aften havde påtaget sig ansvaret for at afholde jubilæumsshowet for det, der engang var en nichegenre, men som i dag er blevet allemandseje. Dansk rap. Et stort ansvar, som i sidste ende viste sig at være en tand for stort til Tivoli.Rap-awardshow

Dansk rap er nået langt. Fra 80'ernes tvekamp mellem Einar og RBC, over 90'ernes undergrundsscene til 00'ernes og 10'ernes mere gangster-prægede tilgang til lyrikken. Jo, meget er sket, bevares. Men skal alt præsenteres? Det var i hvert fald, hvad arrangørerne bag fredagens koncert forsøgte.

Som et andet Zulu Award-show fik de forskellige rappere lov til at præsentere den næste rapper/de næste rappere på scenen. Idéen var som udgangspunkt meget god, men blev efterhånden kedelig, da hele showet vidste sig ikke at byde på yderligere overraskelser. Det var ganske enkelt for letkøbt. 

Samtlige kunstnere optrådte i gennemsnit hver med to numre. Dette fungerede til gengæld godt og kunne måske i virkeligheden ikke have været anderledes. I så fald havde der stadig været koncert endnu. 

Dansk raps jubilæum led generelt under alt for lidt overraskelser. Man har trods alt 25 år at byde på. Hvor var sammensmeltningerne af generationerne? Hvorfor, når man nu alligevel havde alle samlet, legede man ikke med et mash-up på tværs af unge og gamle kunstnere? Det endte med at blive en lineært fortalt historie, der dog havde taget sig den frihed ikke at line de optrædende op i kontinuerlig årlig rækkefølge.Energi trods alt
Ser man på de enkle kunstnere, så må de siges alle at gøre det godt, uanset årti. Specielt skal nævnes Rockers By Choice, de (omsider) genforenede Hvid Sjokolade og ikke mindst MC Einar, der alle gav alt, hvad de havde i sig. De har alle det tilfælles, at de stammer fra et tidligere årti og på hver deres måde har haft indflydelse på opbygningen af dansk rap (hvor var Clemens?). Og måske har det været de mange års pause, der har opbygget en overdrevet energi hos dem alle. Et herligt syn var det i hvert fald.Dog var det tydeligt at størstedelen, at publikum var kommet for at høre det nyere danske rap. Navne som L.O.C., Specktors og Kidd gav alle stemningen et 200 procents løft. Måske er der bare ikke mange af de (vi) gamle fans tilbage, og måske havde arrangørerne med fuldt overlæg valgt nogle navne, der med sikkerhed ville tiltrække mainstream-publikummet.

 Og netop her kunne man starte diskussionen om, hvad der kan betragtes som dansk rap eller mangel på samme. Men den diskussion tager jeg ikke på mine små skuldre i denne omgang. 


Valget af Tivoli som koncertsted var åbenlyst et meget dårligt valg. Der var ganske enkelt alt, alt for mange mennesker, og det siger sig selv, da det nu engang var tre generationer af fans, der var budt op til dans. Selv Parken have været et bedre sted at afholde jubilæet. 

Det må uden tvivl have været et stort arbejde at skulle line de mange bands op til denne ene dag i Tivoli, og her skal arrangørerne have ros, ikke mindst for alsidigheden.

Men måske skulle man have komprimeret det hele ned til halvdelen, og hermed også byde på en mere intim og skarp koncert. Jeg kunne personligt godt have undværet Kidd til fordel for et par ekstra sange med eksempelvis Hvid Sjokolade, som trods alt havde mere på hjerte end damer og Frederik Fetterlein-sammenligninger.

 Alt i alt skulle der nok have været større tanke bag, hvorfor man vælger at afholde et sådant et arrangement, og mindre tanke på den finansielle indtjening. Jeg er dog sikker på, at Tivoli solgte ekstra meget candy floss i aftenens anledning. 
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA