x
Gjurup, Billing & Rasmussen: Ringsted-rock - Da rocken ramte midtsjælland

Gjurup, Billing & Rasmussen
Ringsted-rock - Da rocken ramte midtsjælland

Gjurup, Billing & Rasmussen: Ringsted-rock - Da rocken ramte midtsjælland

GAFFA

Bog / Roskilde museums forlag
Udgivelse D. 14.10.2013
Anmeldt af
Espen Strunk

Danmarks Rockmuseum - der først åbner som fysisk lokalitet i 2014 - har modtaget ikke ubetydelige summer fra såvel private bidragydere som Bikubenfonden, Egmontfonden og Tuborgfondet som fra offentlige instanser som Kulturstyrelsen, Kulturministeriet, Region Sjælland og Roskilde Kommune.

Og mens vi venter på den store åbning næste år, har museet valgt at bruge nogle af midlerne på at finansiere den såkaldte "selvbestaltede rockarkæolog" Thomas Gjurups fortløbende serie om dansk populærmusik i provinsen fra 1960-80. 

I  2011 kom "Hvidovre-rock - Fra Pigtråd til heavy metal"; sidste år fulgte "Bornhholm on the Rocks 1960-80" og nu følger så - trommehvirvel - en scrapbog om Ringsteds (!) egen rockhistorie. Opbygningen lægger sig i klar forlængelse af forgængerne, idet vi kommer omkring (får man indtryk af) de fleste, som har stillet sig op på en scene under et mere eller mindre opfindsomt bandnavne på den lidet mytologiske, midtsjællandske provinsby:
 
Fra pigtrådsnavne som Scouts, Flames og Teenmakers til halvfjerdserfavoritter som Troldmandens Lærling, Hot Dog og kopibandet Black Night, der gjorde sig bemærket på Ringstedkanten med "kopinumre af tidens rock- og diskohits samt enkelte dansktopnumre på opfordring." 
 
Vi kommer omkring besøgene fra tidens store eller halvstore navne, som dokumenteres behørigt med avisudklip, fotos med videre. Og endelig gennemgås alle byens spillesteder fra 1960-80, ligesom vi får en udførlig liste over koncerter i byen i samme periode - og så et leksikalsk afsnit om byens aktive bands i bemeldte årtier.
 
Absolut hæderlig
 
Det er unægteligt smalt, og vil primært være af interesse for folk, som faktisk var med, da "rocken ramte midtsjælland," som det hedder i bogens undertitel. Man må dog under alle omstændigheder tage hatten af for Gjurups arbejde med at indsamle og formidle det lokalhistoriske materiale.
 
Fred så være med, at selve idéen om at præsentere den store, danske rockhistorie gennem minutiøs gennemgang af lokale forløb (som ikke overraskende ligner hinanden i Hvidovre, Rønne og Ringsted), måske nok kan diskuteres. Jacob Westergaard Madsen, museumsinspektør ved Dansk Rockmusuem, skriver i sit forord til bogen:
 
Målet er intet mindre end en kortlægning af den danske rockhistorie. Det er de lokale detaljer, der tegner den samlede historie, og som nationalt museum er det vores opgave er det vores op gave at komme rundt i hele landet og dokumentere hvad der er foregået - og stadig foregår (selvom Gjurups bøger stopper omkring 1980)
 
At man på den måde kan fortælle den store, forkromede historie om dansk rock gennem en række stærkt specialiserede scrapbøger af lettilgængeligt, lokalhistorisk tilsnit (med uden ett bredere, kulturhistorisk perspektiv) er nok en sandhed med modifikationer - selvom det lyder meget besnærende. Det skal imidlertid ikke lægges Gjurup til last, og som lokalhistorisk (billed)bog er "Ringsted-rock" en absolut hæderlig omgang -  ligesom sine forgængere.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA