x
Navneløs: Værk

Navneløs
Værk

Navneløs: Værk

GAFFA

Vinyl + download / Indieaner Records
Udgivelse D. 10.02.2014
Anmeldt af
Rune Schlosser

Nogle vil måske betegne det som en kende prætentiøst at navngive sit debutalbum noget så selverklærende som den alternative rockgruppe Navneløs' Værk. Der er noget forfriskende over allerede i titlen at kaste ambitionen ud i lys skue.

Værk følger op en ep fra i fjor – en udmærket af slagsen. De fortsætter i samme positive spor på deres debutlangspiller, hvor der især er en ting, Navneløs har masser af – og det er tid. De lader deres kompositioner tage den tid, de føler de fortjener. Det fungerer for dem. Eksempelvis starter den 12.30 minutter lange Pilot luftigt og dragende ud med en repetitiv tilgang fra forsanger Lin Rosenbeck: "Kom med mig / så gør vi det igen". Af og til nærmest Bowie'sk, som en Warszawa med et mere organisk lydbillede og sang. 

Langt det meste af tiden formår Navneløs at dosere deres brug af strygere og guitar voldsomt fint, og de bærer ofte en varmende kontrast til Rosenbecks intimt producerede vokal. For eksempel Ikke Endnu, hvor vintermørket kommer krybende med en nærmest glitrende guitar, en malende cello og en silhouet af et landskab i det fjerne.

Der er få steder, hvor gruppen bliver en smule for stillestående, eller hvor de store lydbilleder dominerer lidt for meget. Men grundlæggende er Værk virkelig ambitiøst bygget op som netop det, titlen antyder. Det giver en beroligende effekt, og Navneløs tager os med til et sted, hvor der er ro til at nyde udsigten, lader den bundfælde, men uden nødvendigvis at lade sig dvæle for meget – de fortsætter deres færd.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA