x
Diverse kunstnere: Evolution Of Dub Volume 8

Diverse kunstnere
Evolution Of Dub Volume 8

Diverse kunstnere: Evolution Of Dub Volume 8

GAFFA

4 x CD / Greensleeves Records
Udgivelse D. 20.01.2014
Anmeldt af
Henrik Bæk

I Greensleeves Records' mastodontserie af klassiske dubudgivelser kaldet Evolution Of Dub er vi med boxsættet med den søgende titel "The Search For New Life" nået til den ottende og formentlig også sidste udgivelse i serien. Med fire album i hver eneste box er serien med sine nu i alt 32 album den største af sin slags på verdensplan.

Som titlen indikerer, så er det ottende boxsæt i serien fremadskuende i sin tilgang, selvom det starter retroaktivt med Prince Jammys "Computerised Dub" fra 1986, der dog på mange måder var epokegørende og innovativt med sin digitale lyd og derfor også på mange måder forud for sin tid. Netop digitaliseringen af reggaemusikken var med til at revolutionere musikbranchen og har senere dannet skole for nutidens dancehall. Prince Jammy har en stor del af æren herfor.

Næste dubalbum i boxen er med makkerparret Mikey Bennett og Patrick Lindsay, der tilsammen kaldte sig for Two Friends Crew, og som i 1990'erne tog digitaliseringen et skridt videre med deres hi-tech klare og kliniske reggaesound. Sammen med en anden producer, Gussie Clarke stod de for en ren og poleret reggaelyd samt en række uforglemmelige singler med blandt Dennis Brown, Gregory Isaacs og Shabba Ranks, og det er disse singler, der på albummet "Voyage Into Dub" får sig en speciel dub behandling.

En af tidens nye producere med flair for dubmusikken er Shane Browne, der har produceret med flere af reggaemusikkens allerstørste navne. Blandt disse finder vi Buju Banton, Jah Cure, Capleton, Bounty Killa, Beenie Man og Sizzla, og på det spritnye "Juke Boxx Dub" leger han sig eksperimenterende gennem 12 stærke dubs.

Sættet runder af med 16 tunge dubs med sicilianske Alborosie og albummet Dub Clash fra 2010, der oprindeligt blev udsendt i et strengt begrænset antal som en appetitvækker i forbindelse med Albos turné. Albummet er indspillet i Kingston, Jamaica og anvender originale dubeffekter og lydudstyr arvet efter dub-pionererne Clement "Coxsone" Dodd og King Tubby.

Kun få havde kunnet forestille sig, at en musikalsk teknik, som oprindeligt var født ud af økonomisk trange kår og med henblik på at fylde en singles b-side ud med en billig instrumentaludgave af a-siden skulle gå hen og blive en musikalsk kunstform i sig selv.

Det og meget mere kan man læse om i den tilhørende 12-siders bog med informative oplysninger skrevet af reggaehistoriker Harry Wise.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA