x
Ingmarie Halling & Carl Magnus Palm: ABBA: Backstage-historierne

Ingmarie Halling & Carl Magnus Palm
ABBA: Backstage-historierne

Ingmarie Halling & Carl Magnus Palm: ABBA: Backstage-historierne

GAFFA

Bog / Nyt Nordisk Forlag
Udgivelse D. 21.04.2014
Anmeldt af
Espen Strunk

Der var engang, hvor deltagelse eller endog sejr i Melodi Grand Prix ikke var lig med et øjebliks opmærksomhed afløst af glemsel og evig miskredit i de gadesmartes stores regnskabsbog.

Hvor eksponeringen gennem den folkelige, tv-transmitterede sangkonkurrence faktisk kunne blive springbræt til en stor karriere - også på markeder hinsides Europa og de lande, som siden 1956 har sendt repræsentanter til Eurovision Song Contest i skiftende værtsbyer. 

Det sidste gjorde sig i høj grad gældende i tilfældet ABBA, den svenske popkvartet, som i februar '73 måtte nøjes med en tredjeplads ved det svenske Melodifestivalen med deres bidrag "Ring Ring" - blot for at skyde helt til tops i den internationale finale året efter med sangen "Waterloo".
 
Bemærkelsesværdige var ikke mindst gruppens kulørte kostumer - inspireret af tidens glamrock-tendenser i England og USA – og nu får vi så en imponerende scrapbog, hvor ikke mindst gruppens visuelle udtryk sættes i fokus.
 
Blåstemplet af bandet
 
"Backstage-historierne" er blåstemplet af Anni-Frid, Björn, Benny og Agnetha selv og præsenterer succeshistorien i lettilgængelig, grafisk form med et hav af fotografier og layoutmæssigt fremhævede vidnesbyrd fra en lang række relevante kilder.
 
Lige fra grafikeren, der designede coveret til "Ring Ring" for et begrænset budget tilbage i '73, over de fire gruppemedlemmers egne tilbageblik til bogens bagmand Ingmarie Halling, som var kostumier for ABBA på gruppens store, internationale turnéer og i dag fungerer som kurator ved ABBA: The Museum. 
 
Hertil kommer en egentlig brødtekst af journalisten Carl Magnus Palm, som uden at gøre noget større væsen af sig rent sprogligt fortæller historien, lige fra debutsinglen "People Need Love" i 1972, over opløsningen ti år senere og frem til den kommercielle revival med opsamlingspladen "ABBA Gold" i 1992 (mange vil formentlig som undertegnede huske den massive PR-kampagne, som kørte, dengang den udkom).
 
I detaljen
 
Undervejs kommer vi helt ned i detaljen, for eksempel med historien om, hvordan Benny faktisk var ved at tage sin sølvjakke af, da vinden vendte til ABBAs fordel ved Grand Prix-finalen i Brighton i '74: "Men da Finland gav os fem point, tog jeg den på igen. Vi havde en chance, vi kunne faktisk vinde." Eller: "Mine 'Waterloo'-bukser var så stramme, at jeg var nødt til at stå op under transporten fra hotellet til The Dome."
 
Det er imidlertid som billedværk, at "Backstage-historierne" for alvor tager kegler. Ud over de mange fotografier og den kraftige slipcase, bogen leveres i, er der i bogen indsat konvolutter i A4-format med blandt andet sætlister, korrespondance og det officielle turnéprogram fra Australien '77 gengivet i faksimile.
 
Flot og informativt er det - og selvom undertegnede ikke kan kalde sig ABBA-entusiast, er der næppe nogen tvivl om, at fans af de fire svenskere vil finde glæde i denne imposante udgivelse.
 
Ingmarie Halling & Carl Magnus Palm: ABBA - Backstage-historierne. Nyt Nordisk Forlag, 80 sider, illustreret. Er udkommet.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA