x
Mick Wall: Lou Reed

Mick Wall
Lou Reed

Mick Wall: Lou Reed

GAFFA

Bog / Klim
Udgivelse D. 01.05.2014
Anmeldt af
Espen Strunk

Mens vi stadig venter på de helt stort anlagte hyldester, retrospektive raritetsspækkede bokssæt og alt det andet, var den navnkundige britiske rockjournalist Mick Wall ikke sen til at fare til tasterne, da Lou Reed døde af leversvigt i oktober 2013.

Faktisk gik der blot fem måneder fra legendens sidste exit fra Long Island til Walls bog lå klar - også herhjemme, hvor den er (hastigt, må man formode) oversat af Jakob Levinsen og udkommer på forlaget Klim.

Det er af gode grunde således ingenlunde den store, definitive Reed-biografi, vi her præsenteres for. Snarere er her tale om en kyndig og kontant gennemgang, holdt i et til tider tilstræbt gadesmart sprog, som det får være en smagssag, om man vil goutere eller finde en kende irriterende.
 
Vi guides sikkert - men også noget overfladisk - gennem de centrale livs- og karrierefaser af en rutineret rockjournalist, som her har valgt at lægge en klar hovedvægt på karrierens tidlige år.
 
Garvet skribent
 
Da vi når frem til det mørke mesterstykke "Street Hassle" fra '78, er vi således på side 177 - med blot nøjagtig halvtreds sider tilbage til at dække det videre forløb - fra ægteskabet med Sylvia Morales og den kreative genfødsel som realistisk rockmusiker i firserne, over de næste par årtiers ekskurser - med blandt meget andet E. A. Poe og et gendannet Velvet Underground - frem til det sidste pladepunktum med "Lulu" og mesterens død sidste efterår. 
 
Nuvel, til gengæld får vi så såvel en særdeles detaljeret diskografi som to flotte billedsektioner i sort/hvid og farve - med flotte fotos fra alle årene, helt frem til en af de sidste offentlige optrædener i New York blot tre uger før hans død.
 
"Lou Reed" er en bog, som bærer tydeligt præg af at være skrevet af en garvet rockkritiker med et stort ego og ikke af en mere nøgtern biografist. Man kan også diskutere, hvor meget man egentlig kommer bag den blå maske hos en af rockens allervigtigste sangskrivere. Med de forbehold på plads er det til gengæld en solid nok lille sag, Mick Wall har givet os.
 
Mick Wall: Lou Reed. Oversat af Jakob Levinsen, 243 sider, illustreret. Klim 2014. Er udkommet.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA