x
De Efterladte: Hjortshøj Festival, Hjortshøj

De Efterladte, Hjortshøj Festival, Hjortshøj

De Efterladte: Hjortshøj Festival, Hjortshøj

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

Der dufter af hippieidyl og privat havefest mellem de bæredygtige selvbyggerhuse i Aarhus-forstanden Hjortshøj lørdag eftermiddag, hvor man for tredje gang afholder Hjortshøj festival til fordel for "inklusionsprojektet Vimby i Andelssamfundet i Hjortshøj".

Hvad dette utvivlsomt glimrende projekt går ud på, må man imidlertid læse sig til andetsteds. For den mutte, midaldrende mand ved siden af scenen i en lille pavillion på "festivalområdet" er Peter H. Olesen, og hvor lidet oplagt det end må synes, skal De Efterladte om lidt give koncert her - i kølvandet på deres stærkt kritikerroste, andet album "Alvorsord og etagevask" fra september 2013.

For os uden direkte tilknytning til lokalsamfundet nord for Aarhus er eftermiddagkoncerten således først og fremmest en velkommen mulighed for at opleve en lyrisk sværvægter og hans musikalske makker(e) folde sig ud i rammer, man kan tillade sig at kalde eksklusive.

Ind i skyggen
 
Lokaliteten er ikke tilfældig, for Michael Lund - duoens anden halvdel - bor lige om hjørnet, hvilket dog ikke forhindrer Olesen i at gribe ironien i situationen fra det øjeblik, han tager mikrofonen. "Man kan også få for meget sol, frisk luft og livsglæde," indleder han og inviterer: "....så kom indenfor i skyggen."
 
Humor og tristesse går hånd i hånd hos lyrikeren Olesen, som i dag ud over den lokale helt Lund har medbragt Boi Holm, som også har spillet en central rolle på de hidtil to studieplader med De Efterladte.
 
Og så går de i gang, blandt sommerglade børn og voksne, flasker med økologisk saft og ditto fadøl. Lægger ud med de tre første titler fra "Alvorsord og etagevask," som over den følgende times tid præsenteres i noget nær fuld længde og tilnærmelsesvist kronologsk progression; fra dagens åbner "Kursiv" til den ubetalelige recitation "Du fandt ikke dig selv" og "Håbet kommer til byen," som falder mod sættets afslutning.
 
Studier af skyer
 
Selvom stemningen er uformel og Olesens tørre humor ikke fornægter sig, er han først og fremmest alvorsfuld og fokuseret i dag. Og med god grund, for det er et stærkt, poetisk materiale, som lægges frem, idet sættet naturligt nok isprænges indslag fra årene i Olesen-Olesen (hvor Lund også var fast medspiller, red.).
 
"Den her skrev jeg, da jeg selv boede på landet...," introducerer Olesen "Studier af skyer," som også denne eftermiddag tindrer klart i sin smukke simplicitet:
 
Jeg bruger mine dage på studier af skyer
på langs på plæner, på landet og i byer
Der sker nærmest intet - det gør ingenting
At alt indimellem blot kører i ring
En sværm af insekter, en fugleflok
Et sportsfly på himlen - det er mere end nok
 
Siden bringes også hovedværket "Der er brev fra onkel Bob i Amerika" i spil med en velvalgt "Hvor alting hører op" - et af Olesens talrige, naturromantiske notabener til det samlede sangværks eksistentielle tilstandsrapporter. Og så endnu engang omkring den mere minimalistiske "Hårdnakket idyl" (2003), idet Olesen præsenter "Skybrud afløst af byger" som "den mest deprimerende sang i dag".
 
En knivspids tro
 
Også De Efterladtes bevidst skitseagtige debut "Traditionen Utro" er repræsenteret, idet vi får "Sangen selv" ("Olesen: Det tætteste, vi kommer på en programerkæring") og lyset også i figurativ forstand lukkes ind med "En knivspids af din tro;" den resignerede melankolikers bøn i linjer som:
 
Du ler og siger 'gør ikke tungsind til din levevej'
Jeg tror, du godt og grundigt har gennemskuet mig
Jeg lader paraderne falde og forsøger at glemme ord
som 'aldrig' og 'nej'
 
Trioen binder sløjfe på seancen med "Set gennem en voksende rus" inden Olesen på falderebet takker "dem som er kommet helt fra Risskov og Trøjborg i dag." I nøjagtigt samme lakoniske tonefald, som da han tidligere har talt om duoens identifikation med de forblæste fugleskræmsler på omslaget til "Alvorsord og etagevask." Et omslagsfoto, som i øvrigt er taget i Hjortshøj, får vi at vide i dag. En lille, stor koncert.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA