x
James Holden : Roskilde Festival, Apollo Countdown

James Holden , Roskilde Festival, Apollo Countdown

James Holden : Roskilde Festival, Apollo Countdown

Anmeldt af Simon Nathanael | GAFFA

Om han er en artist, der skubber til grænserne for, hvad man kan i elektronikaen, er måske så meget sagt om dagens sæt. En intens oplevelse ikke desto mindre.

Bevæbnet med et modulært synthesizer-rack, en computer og en jazztrommeslager tog han sit roste "Inheritors2-album ind i et jammende, industrielt univers, hvor maskinens "stemme" fik lov at stå klart og potent i forholdsvist ubehandlede molsekvenser.

"Bach på svampe!" råbte en fyr ved siden af mig, og det er faktisk rimelig præcist på en måde. Plus det siger både noget om Holdens musik og om de mennesker, der er dukket op for at høre det: de matematiske sekvenser arrangeres i loops, hvor diverse udvidelser konstant spejles i den samme grundfigur.

Selvom, eller netop fordi musikken er smal, er der en publikumsudviklende effekt i at høre en artist, som nægter at polere maskinens "naturlige" lyd med bløde filtre og effekter. I stedet bruger han det kantede råmateriale, som maskinerne spytter ud, lader det leve sit eget liv i de hårdt kvantiserede sekvenser og indgraverer så sine tonale og dynamiske eksperimenter heri. Det var langt hen ad vejen også det, som Kraftwerk gjorde i sin tid (og som et bandmedlem beskrev som, parafraseret, at "det bedste er, når maskinerne spiller sammen af sig selv").

En blød Blade Runner-leadsynth sætter for en stund mundkurv på maskinbæstet og giver en kærkommen udvidelse til det musikalske univers. Når han så vælger at holde pause mellem hvert nummer, bremser det muligvis ekstasen en anelse for den vandte klubgænger, men mit gæt er, at det nok er en konsekvens af hans setup - og af, at vi snakker enkelte numre som drager inspiration fra klubben og ikke omvendt.

De mange temposkift giver så en anden dynamik istedet for, og samlet set fungerede det som en fin showcase for et album, som stadig giver en mere helstøbt oplevelse på plade.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA