x
Levon Helm & Steven Davis: Historien om The Band: Wheels on Fire

Levon Helm & Steven Davis
Historien om The Band: Wheels on Fire

Levon Helm & Steven Davis: Historien om The Band: Wheels on Fire

GAFFA

Bog / People's Press
Udgivelse D. 03.11.2014
Anmeldt af
Espen Strunk

Han nød og nyder en helt særlig respekt blandt såvel en lang række kolleger som hos fans;  selv herhjemme kan du møde folk (navnlig midaldrende mænd) som taler på den dér særligt, varmt entusiastiske måde om 'Levon,' som om han havde været en personlig ven.

Trommeslageren, vokalisten, grundlæggeren og eneste amerikanske medlem  af eminente The Band døde af strubekræft i 2012 og blev – betegnende nok – hyldet af et stjernespækket hold bestående af bl.a. Roger Waters, Lucinda Williams og John Mayer ved en mindekoncert samme år.

Allerede i 1993 nåede han imidlertid at give os sin særdeles levende fortalte selvbiografi, som udkom i en revideret udgave i 2013 og altså nu foreligger på dansk.

Med undertitel (egentlig originaltitlen) fra en af de mange sange, The Band indspillede sammen med Bob Dylan i en af de perioder hvor det legendarisk sammenspillede ensemble agerede nøglefigurer i mestersangskriveren Dylans musikalske univers.

Lystlæsning

Og det er altså ren lystlæsning; én lang, medrivende og fængende fortalt beretning som strækker sig lige fra den rurale barndom i Arkansas (i sig selv spændende, kulturhistorisk læsning), over de tidlige (og vilde!) år på landevejen med Ronnie 'The Hawk' Hawkins alias Mr. Dynamo; fra flækker i det nordlige Canada, ned til New Jersey og tilbage igen i en hvirvelvind af savsmuld, spiritus, speedet rockabilly og den 'Green Chicago'-pot, som knægtene i bandet tidligt fik smag for.

Videre, selvfølgelig, over pladeindspilningerne og de store turnéer med Dylan i '66 og 1973-'74, årene i og omkring huset The Big Pink (som gav titel til The Bands debutplade), afskedkoncerten på Winterland i S.F. i '76 (Levon: 'Den største gang fup og fiduser, The Band nogensinde kom ud for – det er hævet over enhver tvivl!') – og med en slet skjult bitterhed på den mangeårige kollega Robbie Robertson gennem det meste af beretningen.

Årene efter The Bands genforening i '83 og frem til Helms strubekræftdiagnose i '96 overstås hurtigt, endskønt vi naturligvis kommer omkring både Richard Manuel og Rick Dankos tidlige dødsfald og den store Dylanhyldest i '92, inden der rundes af med en respektfuld, posthum epilog som samler op på såvel Helms rennæsance i de sidste år af hans liv som hans bidrag til amerikansk musik mere generelt.

Jo, det er altså en usædvanligt god musiker(selv-)biografi, som nu foreligger på dansk – til glæde for såvel fans af The Band og Bob Dylan som for læsere med interesse i amerikansk populærmusik i lidt bredere forstand. Varmt anbefalet herfra.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA