x
Einstürzende Neubauten: Lament

Einstürzende Neubauten
Lament

Einstürzende Neubauten: Lament

GAFFA

Album / Border Music
Udgivelse D. 07.11.2014
Anmeldt af
Michael Jose Gonzalez

Selvom man ifølge Einstürzende Neubautens hjemmeside snarere bør se deres seneste udspil, Lament, som en "studierekonstruktion, af en værk, der primært er skabt til at blive fremført live" snarere end et nyt regulært album fra kvintetten, er der nu altså tale om en yderst dragende samling skæringer, der alle har krig som omdrejningspunkt.

I anledning af 100-året for første verdenskrig har Blixa Bargeld og hans kumpaner skabt et værk, der i vanlig stil sprudler af kompromisløs kreativitet. Indledt af over fem et halvt minuts skramlende og knirkende Kriegsmaschinerie, bevæger Lament sig over engelsk-tykse krigshymner til den næsten sanglignende minimalistisk dragende The Willi-Nicki Telegrams (en humoristisk AutoTune-telegramudveksling mellem Kejser Wilhelm og Zar Nikolaj 2. af Rusland) og folder sig ud som et mørkt, mangefacetteret og besættende værk, der måske ikke ligefrem gør sig som lydtapet til en date-night, men stadig er lettere tilgængeligt, end konceptet lægger op til.

Vi kommer vidt omkring i krigens univers, og hvert nummer er sit eget lukkede og helt unikke lydunivers. Og det er ærefrygtindgydende, hvor stor idérigdom dette band stadig besidder. Lament er ganske enkelt enestående, udfordrende og imponerende i al sin kompromisløse magtudfoldelse. Mesterligt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA