x
Sukker Lyn: Lazarus

Sukker Lyn
Lazarus

Sukker Lyn: Lazarus

GAFFA

Album / 42 Plader
Udgivelse D. 08.06.2015
Anmeldt af
Peter T. Aagaard

Med sin lyse, hysteriske stemme skilte han sig allerede ud, da han brød igennem som del af Cheff Records' ungdomsrevolution i dansk musik. Han havde en voldsom karisma, der matchede crunk-rapperne fra Sydstaterne, vel at mærke uden at virke påtaget. Til gengæld var han mindre spændende som sangskriver. De fleste temaer virkede som oversættelser, uden der var tilført personligt særpræg.

På debutalbummet, der kommer efter den ret stilrene Megaflex'-ep, er der til gengæld langt mere fra det personlige og private univers. Der er skruet ned for hysteriet, dog kun fra 11 til 10, og vi får et indblik i Sukker Lyns hverdag og opvækst.

Ligesom i Sydstaterne, hvor hver eneste rap-millionær synes at bære på en grum fortid, har Sukker Lyn en historie, der er værd at fortælle. Han vælger at fortælle om Sandholmlejren, svigt, sex og stoffer uden filter. Det er et modigt valg, og jeg synes, det fungerer.

Titlen Lazarus er spændende, fordi den både hentyder til genfødsel og forskellen på rigdom og fattigdom. Desuden er det en afledning af Sukker Lyns rigtige navn, og temaerne bliver en rød tråd gennem et broget album. Som han rapper på Skrrrtboard:

"De fatter ikk', hvorfor jeg har et snørebånd som bælte / når jeg har så mange penge, at jeg ikk' ka' tæl' dem!"

Albummets førstesingle Vi klarer det er et indblik i, hvordan det er at komme fra samfundets bund og skabe sig en tilværelse. Også på den selvbiografiske Sandholm bliver der virkelig spillet på alle tangenter af socialrealisme. Det kan virke overvældende, men også dragende. Sukker Lyn har en meget ligefrem fortællestil: han rapper, så det er til at forstå, og det er også en kvalitet. Det kan dog være lidt tungt at komme gennem et helt album, når finesserne mangler.

Det er værd at bemærke, at Lazarus netop er genudgivet med det omdiskuterede nummer Ung & Fri. Ud over det fængende pop-beat er det værd at tage med som en blød landing efter albummets ellers tunge temaer.

Lazarus er en plade, jeg ikke havde set komme, og jeg synes, Sukker Lyn træder i karakter som kunstner med noget på hjerte, samtidig med at han bibeholder den hysteriske vildskab. Man må sige, at der sker noget i dansk rap for tiden, og jeg er vild med, at det bliver sværere at sætte rappere i bås i en enkelt genre.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA