x
Emil Stabil: Emil Stabil

Emil Stabil
Emil Stabil

Emil Stabil: Emil Stabil

GAFFA

Download / Lil Label
Udgivelse D. 08.06.2015
Anmeldt af
Peter T. Aagaard

Der er nogle kunstnere, om hvem man siger, at de ganske vist har lavet et radiohit, men når du køber deres udgivelse, finder du deres virkelige kvaliteter. Med Emil Stabil forholder det sig lige omvendt. At dømme ud fra denne ep er hans absolutte højdepunkt nemlig Er det en fugl? med den indiskutable ørehænger af et omkvæd. Den bragede igennem på P3 og har været soundtrack til sanglege overalt fra landets SFO'er til CPH Distortion.

Nu er han så ude med en syv numre lang og 17 minutter kort selvbetitlet debut-ep. Det hele er skåret efter samme opskrift som hittet med repetitive omkvæd, hvor han på skift ikke "gi'r en fuck" eller er "på det samme som R. Kelly" gentaget ad libitum. Det er ubetinget en formildende omstændighed, at produktionerne, leveret af Lil Producer, ofte er funky og fængende, men det ændrer ikke ved, at det er Emil Stabil, der ligger på dem, og det er problematisk.

Emil Stabils univers er udelukkende selvrefererende, og han beskriver ustandseligt, hvor vild han er. I et par af numrene går han fra sanglege til samleje, når han sammenligner fisser med swimmingpools, eller når han får et bootycall fra Anna Gadegaard. Det er nok her, nogle vil påråbe sig at det er stor (ufrivillig) komik, men jeg synes, det ender hovedrystende fladpandet.

Jeg er helt med på, at det kan være en stil at sige noget hjernedødt for at fremstå som en fandens karl, der ikke har tid til at koncentrere sig om småting såsom at skrive en indholdsrig tekst. Men jeg synes ikke, det er rasende spændende at rappe ting som: "Jeg' så kold ligesom en fryser / Du kan ikke fryse mig / Jeg ligeså høj, at det ligner, vi' på stylter".

Her kan flowet redde meget, men det gør det heller ikke for Emil Stabil. Selvom han leger lidt med levering og på et par omkvæd ligger fedt, bliver det meste rap spyttet kedeligt og klodset.

På grund af fokus på overflade og hitpotentiale er det oplagt at sammenligne Emil Stabil med Kidd, der også smedede en ep, mens jernet var varmt. Der må man sige, at Kidd altså var en noget mere karismatisk karakter og tekstforfatter.

Ved hvert gennemlyt af ep'en sad jeg tilbage med samme følelse af, at den eneste musikalske fornøjelse, jeg fik, var genkendelsens glæde til sidst, da Er det en fugl dukkede op. En enlig svale gør ingen sommer, og en enkelt ørehænger er ikke nok til at redde en hel ep.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA