Dunia: Tales

Dunia
Tales

Dunia: Tales

GAFFA

CD / Gateway Music
Udgivelse D. 11.06.2015
Anmeldt af
Torben Holleufer

Hvad får en kapacitet som Morten Carlsen til at forlade sit mangeårige samarbejde med New Jungle Orchestra? Svaret kunne ligge her hos dette hjemlige superorkester, som bibeholder nogle af bigbandets forcer og samtidig kan male ubesværet med hele den klanglige orientalske palet.

Musikerne er i topklasse. Cimbalom-geniet George Mihalache er fra en af Rumæniens fornemmeste sigøjnertraditioner, Carlsen selv har i årevis kunnet spille en fejende taragot (balkan-klarinet) og så er det en fornøjelse at genopleve saxofonisten Michael Nielsen, som er en kapacitet indenfor specielt Sydafrikansk jazz og er ophavsmand til en af pladens fornemme stykker, der passende hedder Dunia Fire og ikke mindst rummer en udveksling mellem Mihalache og den fremragende afghansk-fødte tablaspiller, Ahmed Mirwais Fedai. Og dertil kommer israelsk-fødte Dalia Faitelson, som byder ind med spændende kompositioner, der folder sig ud og synges dragende. Ligesom hun på Growing Softness får vist noget guitarspil, der i den grad er i orden. Mens det andet nummer fra hendes hånd, Stay, er en udflugt i blå stemninger, mens syrisk-fødte Maher Mahmoud spiller drømmende på sin arabiske lut.

Der er en helhed på pladen, som er noget af det bedste orientalske musik, undertegnede har hørt udenfor Mellemøsten. Ja, netop fordi musikken er diaspora-musik, er der afstand og overblik, og det skaber den identitet, som gør dette orkester unikt.

Vidunderligt og virtuost. Tak for det.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA