x
Kari Hesthamar: So Long Marianne - En kærlighedshistorie

Kari Hesthamar
So Long Marianne - En kærlighedshistorie

Kari Hesthamar: So Long Marianne - En kærlighedshistorie

GAFFA

Bog / EC Edition
Udgivelse D. 07.08.2015
Anmeldt af
Espen Strunk

"So long, Marianne – it's time that we began to laugh and cry about it all again," og så videre. Linierne fra mestersangskriveren Leonard Cohens andet studiealbum er lige så udødelige, som de er uudgrundelige – men færre kender formentlig detaljerne omkring den konkrete kærlighedsaffære, som inspirerede sangen. Indtil nu.

I 2005 stod den norske journalist Hesthamar bag et eminent, ekstensivt radiointerview med Cohen – og et par år senere helligede hun en hel bog historien om forholdet mellem kunstneren som (halv)ungt menneske og norske Marianne Ihlen, som er fortællingens egentlige hovedperson.

Umiddelbart kan det måske forekomme en kende tvivlsomt, om en 50 år gammel affære mellem en ukendt nordmand og en umage sangstjerne in spe vitterligt kan bære hele 200 sider – og er det i virkeligheden ikke mest et spørgsmål om at sælge nogle bøger på Cohens berømte navn?

Muligvis. Men ikke desto mindre er resultatet en aldeles læsværdig omgang; lige dele miljø- og tidsbillede, klassisk kærlighedshistorie fra 1900-tallet og (ikke mindst) gefundenes fressen for os, som betragter Cohen som det nærmeste, den moderne populærkultur kommer på et poetisk orakel.

Indflettet i den velskrevne prosa er således uudgivne digte og noter fra Cohens hånd, og herfra sendes et venligt løft på (Fedora-)hatten og en tak til det lille Aarhus-forlag EC Edition, som selv har stået for at oversætte og gøre denne absolut udmærkede bog tilgængelig på dansk.  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA