x

Kahlil Joseph
Arcade Fire – The Reflektor Tapes

Kahlil Joseph: Arcade Fire – The Reflektor Tapes

GAFFA

Film / Camera Film
Udgivelse D. 24.09.2015
Anmeldt af
Katja Sidenius

Endelig har vi fået en musikdokumentar, som på autentisk vis giver seeren et indblik i den kaotiske tankeproces, et band gennemgår, når der skabes rytmer, melodier og tekster for at opnå den ultimative symbiose.

At det excentriske ægtepar Win Butler og Régine Chassagne er ansigterne udadtil i den canadiske indie-rockgruppe Arcade Fire er ingen hemmelighed. Selvom Arcade Fire består af fire andre medlemmer, bliver det meste af opmærksomheden opslugt af forsangeren og hans kone – en realitet, som også bliver skildret i filmen. Siden 2004, hvor debutalbummet "Funeral" blev udgivet, har bandet nydt anerkendelse verden over og vundet priser for blandt andet "Bedste Internationale Gruppe", "Bedste Internationale Album", og "Årets Album". I 2013 udkom Arcade Fires fjerde album "Reflektor", som gik hen og dannede fundamentet for Kahlil Josephs allerførste dokumentarfilm.    

Kahlil Josephs unikke visuelle og kunstneriske tilgang til musik har ført til samarbejde med kendisser som blandt andet Kendrick Lamar og FKA twigs, der begge er blevet kæmpe fans af instruktørens ukonventionelle måde at lave musikvideoer på. Frem for at filme koreografier og lave lineære historiefortællinger vælger Joseph at videregive musikkens essens og stemning gennem enestående visuelle fortolkninger.

Med "The Reflektor Tapes" formår Joseph således at omdanne et helt musikalsk album til et stemningsfyldt, billedrigt univers. Ud over Josephs egne filmiske fortolkninger af Arcade Fire rummer dokumentaren også en del personlige klip af bandlemmerne på scenen, i øvelokaler og på turné.

Allerede fra første scene sidder man med fornemmelsen af at være i Arcade Fires hoved. Man får øjeblikkeligt dannet en forestilling om, hvilke elementer, der udløser en form for kærlighed, beundring, frustration eller fryd. Man får en forståelse for, hvordan de mest banale detaljer kan ende med at have en indflydelse på deres rytmiske konstellationer. Den hurtige klipning indikerer, hvordan bandet suger alt til sig – lige ind til de slår sig ned i et isoleret rum og slipper alle indtryk løs gennem musikken.

Selvom filmen ikke følger en lineær kurve, kan den deles op i tre dele, som henholdsvis følger den kreative proces, albumoptagelserne og turnéerne. Joseph hopper med på Arcade Fires rejse, helt fra da de starter med at bo på Jamaica, hvor idéudviklingen til "Reflektor"-albummet går i gang. Den caribiske energi ender med at være et gennemgående træk i filmen – hvilket også hentyder til, at den har været en vigtig del af albummet.

Filmoptagelserne af live-showsene i Montreal, LA og London er æstetisk set betagende, og Arcade Fires energi på scenen er godt fanget. Dog fornemmer man en vis distance mellem bandet og publikummet. Det bliver hurtig svært at bevare interessen for medlemmerne – muligvis på grund af manglen på konflikt og spænding.

Voice-overen fungerer som den eneste røde tråd i fortællingen og skaber en overgang mellem det, som foregår inde i det kreative univers og ude blandt fansene. Filmen bærer også flere filosofiske elementer med referencer til Søren Kirkegaard og dialoger om selvindsigt. En af de bedste ting er dog den lækre dystre og dybe måde, Haitis og Jamaicas kultur bliver bragt ind i filmen på.

"Arcade Fire: The Reflektor Tapes" kan defineres som en lang, poetisk musikvideo om skabelsen af et fremragende succesalbum. Det er en rig, visuel fortælling om, hvordan man som et introvert band stadig kan nå ud til millioner af lyttere gennem en alsidig og unik kommunikationsform. Om ikke andet, så se filmen for at opleve musikken i surroundlyd.  

Dokumentarfilmen får premiere verden rundt den 24. september og bliver vist i en begrænset periode – i Danmark i Grand Teatret i København. Bestil billetter her.

Ud over "The Reflektor Tapes" har Arcade Fire samarbejdet med Kahlil Joseph for at lave deres nyeste musikvideo til sangen "Porno", som også indeholder optagelser fra filmen.

Vurdering: Fire ud af seks stjerner.

Se traileren til filmen her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA