x

Emil Stabil: Vildt at få GAFFA-Prisen efter én stjerne i GAFFA

Emil Stabil: Vildt at få GAFFA-Prisen efter én stjerne i GAFFA

Vinderen af GAFFA-Prisen i kategorien "Årets Nye Navn" i december 2015 blev Emil Stabil. Umiddelbart efter sejren talte vi med Emil Stabil, og det blev til følgende samtale, hvor Stabil blandt andet kom ind på, at han trods prisen kun havde fået tre stjerner af GAFFA i 2015 – sammenlagt for en koncert og sin ep.

Tillykke med prisen! Klassisk spørgsmål: hvordan vil du takke GAFFAs læsere? Det er jo dem, som har stemt på dig.

Emil: – Fuck, det ved jeg fucking ikke. Det for sindssygt! Mange tak til alle. Jeg har ikke engang lavet reklame for det. Det er for sygt. Det er jeg helt oppe at køre over. Mange tusind tak. Det er overvældende.

Du spillede jo til GAFFA-Prisen 2014. Og i år går du så hen og vinder Årets Nye Navn. Kan du fortælle lidt om, hvad der sket gennem det sidste år, siden du nu står her med en pris i hånden?

Emil: – Jeg har udgivet en ep, haft et hit og er blevet bedre live. Jeg tænker, det er det.

Du har fået flere faste følgere og fans?

Emil: – Altså vi havde jo sådan en kult-følge til at starte med. Men det er blevet mere sådan.... Der er jo børn, som er fans nu, og voksne mennesker. Det var der ikke før. Da var det 16-årige drenge med bøllehat. Det er meget mere bredt nu. Mere mainstream-agtigt.

Hvad har været det mest positive i 2015 sådan rent musikalsk?

Emil: – Jeg var rigtig overvældet, da vi spillede på Smukfest, over hvor mange der kom og fyldte teltet op – og flere til. Det er hundrede procent mit højdepunkt, for det havde jeg virkelig ikke regnet med. Folk blev nødt til at stå uden for teltet og op ad bakkerne. Det var helt sindssygt.

Hvad har så været med det mest positive personligt for dig?

Emil: – Altså rent karrieremæssigt føler jeg, at vi alle sammen, mig og mit crew, har udviklet os rigtig meget. Vi har fået styr på tingene og blevet gode live. Eller. Vi er blevet bedre live. Gode er måske så meget sagt, men bedre live i hvert fald.

Der er jo mange, som snakker om, om det, I laver er for sjov eller ej?

Emil: – Det er ikke for sjov.

Det er et hundrede procent seriøst? Startede det også sådan?

Emil: – Nej. Altså selvfølgelig skal man også huske at have det sjovt. Vi startede jo ikke med henblik på at få en karriere. Så på den måde er det startet for sjov. Det er en hobby. Det er ikke startet sådan, at jeg tænkte "nu skal jeg ud og være Årets Nye Danske Navn til GAFFA-Prisen", eller noget som helst. Men det er sket, og det er for sindssygt. Det er fucking overvældende.

Er det noget i denne her proces, som har været negativt for dig?

Emil: – Nej, ikke rigtig. Det synes jeg ikke. Altså du ved, jeg tror, der er mange, når de begynder at få opmærksomhed, så knækker de på det, på en eller anden måde. Jeg føler, jeg har haft meget negativ opmærksomhed, men der ikke rigtig nogen, som egentlig ved, hvordan jeg ser ud for eksempel.

Hvordan har du oplevet det?

Emil: – Altså jeg synes ikke, der er noget negativt ved det egentlig. Det er jo det fedeste job, man overhovedet kan have. Jeg har jo drømmejobbet. Jeg lever af min hobby. Som jeg sagde før, så startede det som en hobby. Så jeg er fucking glad for det. Det er for sindssygt.

Hvad har så været det mest mærkelige, du har oplevet i år?

Emil: – Uhh. Efter Spot Festival, hvor vi gav en koncert, som var helt pakket, og fik én stjerne af GAFFA, der var vi ude at spille i Ringkøbing bagefter. Der stod ti mennesker eller sådan noget på en klub klokken 2 om natten. Det var rigtig underligt! Altså de folk, som var der, de var klar på den, så vi festede bare med dem. Men det var stadigvæk vildt mærkeligt at gå fra det ene til det andet.

Nåede I at få anmeldelsen, inden I skulle spille igen?

Emil: – Nej, den fik vi først dagen efter. EN stjerne! Og nu står jeg med statuetten her i hånden.

Det er en stor fuckfinger til anmelderiet, kan man sige?

Emil: – Det er det. Bestemt! Jeg fik også kun to stjerner for min plade.

Der er jo mange som har sammenlignet dig med Kidd i den forbindelse. Han har jo heller ikke altid været en anmelder-darling hos GAFFA.

Emil: – Nej, det er rigtigt. Og jeg tager sammenligningen med Kidd meget, meget positivt. Det er jeg faktisk rigtig glad for. Jeg synes Kidd er svedig.

Det ligger måske også lidt til højrebenet eller?

Emil: – Jeg synes, vi er meget forskellige. Jeg synes, mine tekster er meget forskellige fra hans, og mine produktioner er meget forskellige fra hans. Men jeg tager det som en stor kompliment, for han er en kæmpe personlighed.

Lukas Graham er ved at blive fotograferet i samme lokale, og Lukas Forchhammer afbryder samtalen:

Lukas: – Hvem bliver du sammenlignet med, Emil?

Emil: – Med Kidd.

Lukas: – Med Kidd?! Hvorfor det? Nå..... Men det gør vi altså ikke, Emil!

Emil: – Jamen det er jeg da bare glad for. Jeg synes, han er for sprød og for sej.

Men hvad så i det nye år? Hvad skal der ske?

Emil: – Hmm. Vi arbejder på Young Bongs ep. Vi arbejder på min anden ep. Og de er færdige, når de er færdige. Så det bliver 2016. Og forhåbentlig en masse festivaler, hvis de gider at have os.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA