x

Eksklusivt Rihanna-interview: Jeg har stadig ikke nået toppen

Eksklusivt Rihanna-interview: Jeg har stadig ikke nået toppen

Album- og Smukfest-aktuelle Rihanna har altid haft store drømme. Og hun har dem stadig. Selv om hun udefra set har nået toppen, så ser den 27-årige sangerinde det ikke sådan selv. Hun har meget mere, hun skal gøre, før hun kommer derop. Den unge kvinde fra Barbados har nemlig vist sig at være et multitalent, der vil afprøve flere kunstneriske udfordringer. For nylig har hun lagt stemme til figuren Tip i animationsfilmen Home og har også sammensat soundtracket til filmen. Og så har hun netop udsendt sit ottende album, Anti. GAFFA har mødt hende i New York til en snak om, hvad der rører sig i en ung, stærk kvinde, der næsten har nået toppen.

Da Rihanna for få timer siden udsendte sit ottende album, Anti, var det efter den længste udgivelsespause i løbet af karrieren, hvor hun med lidt god vilje nærmest har udgivet en plade om året siden Music Of The Sun fra 2005. Men det er nu ikke fordi popprinsessen har brugt tiden på at slappe af. Siden 2012s Unapologetic har hun prøvet kræfter med filmmediet via små biroller i filmene This Is The End og Annie samt lagt stemme til en karakter i animationsfilmen Home.

Hun har desuden været på sin Diamonds World Tour, der bragte hende forbi Roskilde Festival i 2013 og The Monster Tour med Eminem i 2014. Jo, der er sket meget, siden hun sendte sine demoer rundt tilbage i 2003, og Jay-Z, der dengang var direktør for Def Jam Records besluttede sig at skrive kontrakt med den dengang meget unge sangerinde. Hun er blandt de største sangerinder i verden, og hun har arbejdet sammen med Paul McCartney og Kanye West. Jo, Rihanna er bestem havnet på toppen, men hvordan er det at være kommet helt til tops, og er der ensomt på deroppe?

– Hvad vil det sige at være på toppen?, funderer Rihanna, da GAFFA stiller spørgsmålet. – Jeg tror faktisk aldrig, at man når toppen. Hvis man tror, at man har nået toppen, så kan det kun gå ned ad bakke derfra. Jeg vil aldrig føle mig godt tilpas med at sige det. Men med hensyn til det med at være ensom, så kan du sikkert godt forestille dig at være på tour i et helt år ad gangen ind imellem, og bare ønske sig at være i familiære omgivelser. Man er bare på en tourbus den ene måned efter den anden, og det bliver ensomt. Men man har en nær forbindelse til sine fans, som har kendt én i mange år. Jeg kan helt sikkert relatere til at være tvunget til at sidde i en bus. Ikke den værste tourbus i verden. Men alligevel.

Hvad betyder det for dig at skulle være en stærk kvinde, og hvor svært er det at forblive stærk?

– Jeg tror, at kvinder er meget stærkere, end de ved. De ved måske godt, at de er stærke, men ind imellem har de ikke lyst til at være stærke. Man har lyst til at have dage, hvor man kan holde en pause. Men jeg synes, at det er dejligt at se, hvordan min generation - og i det hele taget kvinder og unge piger i dag - viser en fornyet styrke, som er meget inspirerende for mig.

Hvilke stærke kvinder har inspireret dig?

– Jeg har været meget heldig at være født ind i en familie, hvor kvinderne er meget stærke. Min mor er stærk og min bedstemor er stærk, og disse kvinder har jeg betragtet siden jeg var helt lille, så jeg tror, at jeg var meget heldig at have sådanne kvinder i mit liv. Jeg har aldrig kendt til andet.

Hvordan vil du beskrive dig selv. Er du stærk eller sårbar?

– Jeg har begge sider, og det tror jeg, at de fleste kvinder har. De er stærke, men de er også sårbare. Jeg er meget bestemt og engageret, når det drejer sig om min karriere og min familie. Men jeg har også en "lillepige"-side, som elsker balloner. De kan få den lille pige frem i mig.

Udefra ser du ud til at leve et meget glamourøst liv. Er der noget, der vil komme bag på folk i forhold til, hvordan du lever?

– Jeg er faktisk ret kedelig. Når jeg er hjemme, ser jeg bare tv og ligger på sofaen. Men bortset fra det, er jeg meget spontan, og jeg elsker at tage initiativ til at foretage mig ting. Jeg elsker at gå ud og se nye ting, og at rejse rundt i verden, for den har så meget at byde på, at man aldrig kan få nok. Jeg elsker at udforske nye ting, og lytte til forskellige former for musik. Men derhjemme er jeg ret kedelig.

Image og ligestilling

Hvordan har dit image som sanger ændret sig fra begyndelsen af din karriere?

– Mit image udvikler sig alt efter, hvordan jeg udvikler mig som kvinde. Jeg udvikler mig hele tiden, så der sker hele tiden forandringer. Min stil reflekterer mit humør, min attitude og hvor jeg befinder mig. Man kan se, hvordan det har udviklet sig meget siden begyndelsen af min karriere, f.eks. i mine musikvideoer, hvor min stil og det visuelle er en kæmpestor del af den attitude af det, jeg har på hjerte.

Hvad betyder mode for dig i din udtryksform?

– Jeg har en fantasifuld tankegang, og jeg elsker at bruge den til at skabe nye ting, om det er design, mode eller musik. Jeg har lige prøvet at lave en animationsfilm, og har brugt min fantasi i den forbindelse. Det minder meget om at designe. Jeg skulle designe ord med hjælp fra instruktøren. Det er det samme med mode. Man bruger sin fantasi, og så bliver det udtrykt alt efter, hvordan man har det.

Kvinder har endnu ikke opnået at få ligestilling. Er det en af de ting, som du kæmper for?

– Jeg anser kvinder for at have meget styrke, og det er en af de ting, som jeg elsker mest ved kvinder. Det er deres styrke. Jeg tror på, at alt er muligt. Vi er nået så langt, og der er så meget vi kan nå. Jo mere vi respekterer os selv, jo mere vil vi blive respekteret af mænd. Det handler om at være omsorgsfulde og generøse og elske hinanden. Men der er mange mennesker, der har brug for hjælp. Der er mange syge børn, som er hjælpeløse, og det er det, som jeg gerne vil fokusere på.

Det kan ikke være nemt at leve op til dig. Hvem ville være den perfekte ægtemand for dig?

– En mand, som kunne håndtere mit program lige nu. Hvis han er mand nok til at acceptere det, og ikke bliver bange, for jeg har ikke ret meget overskud i form af tid til en mand lige nu, så jeg ved ikke engang om det ville være fair at trække nogen ind i mit liv lige nu. Han skulle være villig til at tolerere mit program.

Der var en kvinde, som tatoverede dit ansigt på sin krop. Hvordan reagerer du på fans, der gør sådan noget?


– Ved du hvad? Jeg mødte hende for et stykke tid siden, og hun spurgte mig, om jeg ville lave en autograf på hendes arm. Den næste dag så jeg hende igen, og da havde hun fået det tatoveret. Det er mange år siden, og jeg har ikke set hende ret mange gange sidenhen. Men så kom denne update, så hun er åbenbart ikke stoppet dér.

Er det morsomt eller lidt uhyggeligt?

– Jeg ville ikke selv gøre det.

Den alsidige karriere

Rihanna har i dag udgivet otte album. Men Rihanna har flere kunstneriske projekter i gang. Hun har senest lagt stemme til en animationsfilm og lavet soundtracket.

Du har samarbejdet med Eminem flere gange nu, og I samarbejdede på sangen om mishandling i kærlighedsforhold Love The Way You Lie. Hvordan startede det projekt?

– Eminem henvendte sig til mig, og det var en duet på det tidspunkt. Så blev det en solo – min solo. Men han spillede sangen for mig, og der var sådan en dybde og ærlighed bag ordene, og på det tidspunkt var det meget, meget virkeligt for mig. Jeg følte, at det var min historie, selv om det kom fra to forskellige synsvinkler; på den ene side fra Eminem, og så fra mig, som stod på den anden side med mishandling som baggrund. På den måde var vi i stand til at vinkle emnet fra to synspunkter uden at prædike, for de unge tager ikke rigtigt imod, når det bliver præsenteret for dem på den måde. De vil have følelsen af, at du er på deres team, og at du forstår dem. Denne sang var en god måde at se to unge mennesker tale om noget, som de har gennemlevet på en måde, som de sikkert ikke har hørt det tidligere.

Du har for første gang lavet et soundtrack – til animationsfilmen Home. Hvordan var den oplevelse?

– Jeg var fast besluttet på, at soundtracket skulle være en blanding af at være morsom og følsom. Jeg ønskede, at mine fans skulle føle en lille smule sårbarhed. For det var virkeligt. Jeg ønskede at skabe en forbindelse til børn – eller mennesker i det hele taget, for vi har en måde at forbinde en særlig følelse til musik på. Vi gjorde meget ud af den måde, som vi spillede sangene på, og selv de sange, som vi selv fandt på. Vi gjorde os store overvejelser om, hvordan de skulle placeres hele vejen igennem filmen, så de ville frembringe de rette følelser hos folk i specifikke øjeblikke.

– Når de skulle være sjove, brugte vi dance music, og når det skulle være skræmmende eller frembringe gys, så fandt vi et fantastisk beat, som egentlig var et beat til mit album, som jeg gerne ville have beholdt for mig selv. Men det var så perfekt til filmen. Desuden var der et virkeligt trist øjeblik, som er tæt på slutningen, hvor jeg græd det øjeblik, jeg hørte sangen. Jeg græd til de helt basale figurer, inden de var animerede, og det var bare helt perfekt, så jeg følte helt sikkert, at følelserne er forbundet til albummet.

Du har medvirket i flere film nu, og senest Home. Betyder det, at du vil sætte musikken lidt til side, og medvirke i flere film – måske flere dramatiske roller?

– Jeg vil meget gerne medvirke i flere film, hvis jeg har tid til det. Jeg nød virkelig at være med i en animeret film. Det var meget anderledes fra Battleship, og jeg har næsten lyst til at gøre det igen, især animation. Og jeg vil helst gøre det med instruktøren Tim (Johnson, red.) igen. Han er så dygtig, og det ville gøre mig nervøs at gøre det med en anden, for han er sådan en god instruktør, og det er det, der betyder noget for mig, for jeg vidste ingenting om den proces. Jeg vidste ingenting om animation. Jeg vidste ikke noget om at lægge stemme til en karakter, og han hjalp mig med alle de scenarier, og med at skabe en atmosfære. Det hjalp, og det var den eneste måde, jeg kom igennem det på.

Baggrund på Barbados

Rihanna er født og opvokset på Barbados. Hun var 16 år gammel, da hun underskrev en kontrakt med Jay-Zs Def Jam Recordings og fik sit store gennembrud med sin første single Pon de Replay, som blev et hit verden over. Vi har hørt Rihanna om, hvad hendes baggrund på Barbados betyder for hendes identitet og musik.

Hvordan har det påvirket dig kulturelt, at du voksede op på Barbados?

– Det har påvirket alt ved mig. Det er lige fra min skolegang, mit hjem til hele min kultur. Der er blevet opbygget et fundament i 16 år, inden jeg flyttede til USA. Lige meget hvad, der er sket i mit liv, så har jeg altid følt mig nært knyttet til min familie og venner hjemmefra. Jeg tager ofte hjem. Jeg forsøger at forblive tæt forbundet til mit hjem, og aldrig miste det. Det vil altid være en del af mig.

Hvordan var det at vokse op på Barbados og have store drømme?

– Jeg troede fuldt og fast på, at det ville ske for mig, selv om det var så urealistisk. Det var langt fra noget, der var muligt, men på en eller andet måde virkede det alligevel ikke uopnåeligt. Det er det måske mest, når jeg ser det i bakspejlet. Når jeg ser tilbage, var det en virkelig, virkelig stor drøm for en lille pige fra en lillebitte ø. Da jeg var lille, så jeg musikvideoer og læste ugeblade, og var som besat af musik. Jeg lyttede hele tiden til musik, til store stemmer som Mariah, Celine, Whitney og Destiny's Child og til reggae og hiphop. Jeg ønskede kun at blive sanger. Jeg ville lave musik, som folk ville lytte til over hele verden, for disse kvinder repræsenterede alle verdensdele, og derfor troede jeg på, at det kunne lade sig gøre.

Hvad drømte du om at opnå dengang?

– Min drøm var at lave musik, som folk ville lytte til over hele verden. Jeg vidste ikke, hvad det ville føre til, og at jeg f.eks. en dag ville komme til at lave et soundtrack til en animeret film, eller bruge min stemme i en animationsfilm.

Da du var teenager, var du rebelsk eller ambitiøs?

– Lige da jeg kom til USA, var jeg meget ambitiøs. Det er jeg stadigvæk. Jeg har altid været motiveret af min lidenskab for mit arbejde. Jeg elsker at være kreativ, så jeg søger altid efter muligheder for at udtrykke mig – om det så er gennem design eller musikalsk, eller ved at medvirke i en film – som senest med en animationsfilm. Jeg elsker det. Jeg elsker det. Som årene går, blev jeg også til lidt af en rebel. Der er lidt oprør i mig.

Bonusinfo: Kollegaerne og vennerne om Rihanna

Drake: – Hun er den ultimative fantasi. Jeg tænker på hende, og synes, det ville være vildt at være sammen med hende, men vi har det bare sjovt sammen. Hun er vildt cool, men vi er bare venner. Hun er min "dog for life"!

Nicki Minaj: – Rihanna er en virkelig god ven. Man kan stole på hende.

Jay Z: –Der var noget i hendes øjne og ved hendes tilstedeværelse, der fortalte mig, at hun var en stjerne, og derfor skrev jeg kontrakt med hende. Rummet ændrede sig, da hun kom ind i det.

Kanye West: – Det er ikke for at sammenligne hende med Annie Lennox, men hun har den samme energi i sin stemme, når hun synger. Der er virkelig hjerte og sjæl i.

Chris Brown: – Alt er cool imellem os, og vi har stadig en masse kærlighed til hinanden. Hun er min homie. Vi har kendt hinanden, siden vi var 14 og 15 år gamle. Jeg har ikke andet en kærlighed og respekt for hende. Hun er en fantastisk kunstner.

Eminem: – Det er fedt at arbejde med Rihanna. Det er interessant, den måde vores musik passer sammen på, og hvordan bestemte temaer arbejder rigtig godt sammen, når vi laver musik. Det har virkelig været sjovt.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA