x

Benal – Musik til folket

Benal – Musik til folket

En sitrende varm sommerdag skulle tænde gløden i samarbejdet mellem drengene i Benal. Produceren Albert havde netop udgivet en 12"er med dubstep, som rapperen Benjamin uforpligtende spækkede til med vers. Det blev første hjørnesten i et ambitiøst samarbejde, der har bragt duoen på danskernes læber. Deres deltagelse i Karriekanonen indbragte dem ingen sejr, men i stedet landede de en kontrakt med pladeselskabet Playground. Fire år og tre ep-udgivelser senere møder GAFFA duoen på pladeselskabets kontor, hvor de sidder med debutalbummets knitrende emballage i hænderne.

– Vi har aldrig haft en ambition om at nå toppen i raketfart. Vi er mere tænksomme og har brugt lang tid på at nørkle med vores musik. Succeskriteriet har været at lave nogle numre, vi syntes var fede. Hvis man laver en lang solid kurve, er den også holdbar i længere tid, forklarer Benjamin.

Med rødder i både elektronisk musik og hiphop har Benal placeret sig i et spændende krydsfelt mellem elektroniske spidsfindigheder og hiphoppens tekstbaserede tunghed, der er blevet betegnet som elektronisk hiphop. Duoen selv skal dog lede efter ordene i forsøget på at beskrive deres musik.

– Vi ville gerne skabe vores eget rum. Meget hiphop er selvhævdende og navlepillende på et overfladisk plan. Vores tekstuniverser er også navlepillende, men vender blikket indad, hvilket giver nogle andre kvaliteter, fortæller Albert.

– Jeg vil gerne skabe nogle følelser og male et billede af mig selv, som andre folk kan spejle sig i. Jeg rapper derfor ikke om at rappe, men formidler mine tekster som samtale mellem mennesker, forklarer duoens tekstforfatter Benjamin.

– Selvom vi lytter til Suspekt og synes det er fedt, har vi også lyttet til Talking Heads og forsøger ikke at ligge i slipstrømmen på noget. Vi vil gerne brede det ud. Tekstuniverset er mere betaget af universer, der ikke er hiphop-baserede, men vi kan godt lide formen. Den hårdhed og bevægelighed, som hiphop har. Folkemusik proppet ned på hiphop-form. Musik til folket.

Samarbejde på afstand

Arbejdsfordelingen er skarpt tegnet op for duoen, der skaber det meste musik hver for sig. Mens Benjamin grifler tekster ned og indspiller dem på en mikrofon i sin lejlighed, sidder Albert og leger med de beats, der skal danne rammen om teksternes stemningsudtryk.

– Det første instrument er ofte min vokal, som der bliver bygget op omkring. Jeg sender måske en a cappella til noget, han har lavet og fjerner musikken. Dét, jeg får tilsendt, er ofte meget stemningsmættet. Nogle gange kan jeg have tænkt en tanke med min tekst, som musikken spiller op imod og giver nye betydninger. Kreativ kommunikation kan være svær, og det har vi været skånet for ved at sende materiale frem og tilbage. Det virker derfor ofte været mere gennemtænkt, fordi begge dele er nogenlunde helstøbte enheder, der sættes sammen, siger Benjamin.

Duoen knokler i øjeblikket på at give landets lyttere en betagende live-oplevelse. Samtidig glæder de sig over, at debutalbummet har ramt gaden. Et album, der ifølge Benjamin er en "repræsentation af vores følelsesliv", mens Albert understreger, at vejen herfra stadig er vidtstrakt.

– Vi sidder samtidig med en følelse af kun at have nået en brøkdel. Vi vil gerne føle, at der er lang vej endnu. Mange ting, vi ikke har prøvet af, og som vi endnu ikke ved eksisterer.

Hvem? Det er rapper Benjamin og producer Albert, der udgør hiphop-duoen Benal, som er sammensmeltningen af deres navne (Ben-Al).

Hvad? – Elektronisk hiphop er den lette betegnelse. Det er dansksproget musik, der forsøger at tale til følelserne på et simultant storladent og skrøbeligt plan.

Hvor? Begge er født og opvokset i København.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA