Guide: 11 essentielle navne, du skal se på Copenhell

Guide: 11 essentielle navne, du skal se på Copenhell

Torsdag den 23. juni slår Copenhell portene op for tre dages metalhelvede i ordets bedste betydning. Festivalen har udsolgt af partoutbilletter samt endagsbilletter til torsdag og lørdag. Der er få endagsbilletter til fredag tilbage, og de sælges via Ticketmaster

Traditionen tro har GAFFA fundet 11 essentielle bands og solister, som du ikke må gå glip af på den tungtvejende festival.

Alice Cooper, Helveti, torsdag 19.15 

Veteranen, der kendt for et vildt sceneshow med guillotine, kvælerslange, spændetrøje og andre fra rædselskabinettet kommer og spiller en kæde af klassiske hits, når han tager publikum med ind i sit brutale musikunivers fyldt med mareridt, blod og seriemordere. Alice Cooper besøgte Danmark så sent som 1. juni, hvor han optrådte ved Fængslet i Horsens som en del af supergruppen Hollywood Vampires med Aerosmith-guitaristen Joe Perry og skuespilleren Johnny Depp, også på guitar. Her uddelte GAFFAs anmelder Espen Strunk fire stjerner og skrev blandt andet følgende om Cooper: ”Fra koncerten for alvor er kommet i gang, leverer Cooper en overraskende solid vokalpræstation – overraskede, fordi jeg både har talt med og læst artikler af folk, som var gået slemt skuffede fra Alice Cooper-koncerter de senere år. Ikke desto mindre: I aften er han indpiskeren, som synger for og sympatisk binder seancen sammen med bemærkninger og anekdoter fra et langt liv i branchen.” Læs hele anmeldelsen her.

Scorpions, Helveti, torsdag 22.30 

Tyske Scorpions er nogle veritable veteraner. Bandet blev dannet i 1965 af guitaristen Rudolf Schenker, der stadig er medlem. Bandet har guitarkassen fyldt med 18 studiealbum, hvoraf "Return Forever" fra år 2015 er det seneste rockskud på stammen. Med klassiske heavyrockhits som "Rock You Like a Hurricane" og "Dynamite" samt rockballaderne "Still Loving You" og ”Wind of Change”, sidstnævnte om Østblokkens sammenbrud, har det tyske rockband indtaget rockscenen, hvor de blandt andet har vundet World Music Awards i Monte Carlo samt fået en stjerne på Hollywood Rock Walk i Los Angeles. Bandet er på nuværende tispunkt i gang med deres 50-års jubilæumsturné.

 

Gutterdämmerung, Hades nat efter torsdag 00.15

Gutterdämmerung er noget så usædvanligt som en stumfilm, der bliver vist med live metalmusik. Medvirkende i filmen er blandt andre Michael (Poulsen), Mark Lanegan, Grace Jones, Iggy Pop, nylig afdøde Lemmy (Motörhead), Henry Rollins, Tom Araya (Slayer) og Jesse Hughes (Eagles of Death Metal). 

Filmens historie går ud på, at Gud har reddet verdenen fra synd ved at tage djævlens onde guitar. Verden er derefter blevet puritansk, hvor der ikke er plads til sex, stoffer eller rock 'n' roll. Oppe fra himlen ser punk-englen Vicious (spillet af Iggy Pop) ned på jorden og synes, det ser noget kedeligt ud. Vicious sender derfor djævlens onde guitar ned på jorden igen. 

Megadeth, Helveti, fredag 19.45

Gruppen, der ofte nævnes som en af de ”fire store” inden for thrash metal – de tre andre er Anthrax, Metallica og Slayer – kommer til København med deres tordnende trommer, rasende riffs og vilde sange om død og ødelæggelse. Bandet spillede på den første Copenhell tilbage i 2010, men måtte desværre aflyse deres koncert i 2014. De er nu aktuelle med albummet ”Dystopia”, som GAFFAs anmelder Keld Rud tildelte fire pæne stjerner og blandt andet skrev følgende om: ”Oven på den på alle måder ujævne Super Collider, der ud over svigtende kvalitet også bød på endnu et forsøg fra Megadeths side på at erobre midtempo-metal-territorium, er bandet med Dystopia tilbage ved udgangspunktet. Det betyder, at 15. album fra Dave Mustaine og hans medsammensvorne fokuserer på hektisk thrash metal med noget held.” Læs hele anmeldelsen her.

Redwood Hill, Pandæmonium, fredag 22.15 

Det danske metalband udgav sidste år deres andet album, ”Collider”, som GAFFAs anmelder Keld Rud tildelte fire stjerner og blandt andet skrev følgende om: ”De seks sange er forholdsvis lange, dystre og stemningsmættede mastodontdræbersnegle, der på intet tidspunkt har travlt med at komme i mål” og senere: ”Albummet fremstår fortsat som et af de mest spændende og originale indslag på den danske scene.” Læs hele anmeldelsen her.

King Diamond, Helveti, fredag 23.00 

King Diamond med det borgerlige navn Kim Bendix Petersen fyldte 14. juni i år 60 år. Han er født i Rødovre og indledte karrieren som sanger i bandet Brainstorm i 1974-76. Han fortsatte i hardrockbandet Black Rose, hvor han begyndte at udvikle sin interesse for teatralsk, horror-orienteret sceneperformance med makeup. Senere blev han medlem af punk-metalgruppen Brats, hvor han mødte guitaristen Hank Shermann. De to dannede sammen med guitaristen Michael Denner og bassisten Timi Hansen i 1980 metalbandet Mercyful Fate, der senere blev udvidet med trommeslageren Kim Ruzz.

Med Mercyful Fate udviklede King Diamond sit tekstunivers med fokus på satanisme og det okkulte, og gruppens andet album, "Don't Break the Oath" fra 1984, vakte international anerkendelse og har i dag status af klassiker. Allerede året efter gik gruppen dog i opløsning grundet kunstneriske uoverensstemmelser, og King Diamond indledte en solokarriere, som til dato har resulteret i 12 album, stadig med okkulte og horror-inspirerede tekster og hans vidtrækkende stemme i front. Seneste album er "Give Me Your Soul ... Please" fra 2007. 

King Diamond har siden midt-80'erne været bosat i Dallas, Texas, men vender tilbage til sit fødeland, når han den 24. juni giver koncert på Copenhell. Her spillede han også i 2013, hvor GAFFAs anmelder Morten Thornvig uddelte fire stjerner og blandt andet skrev: "Publikum var helt klar, og samtlige festklare falsetter i kongens kult skrålede om kap med Copenhells svar på satan selv." Læs hele anmeldelsen her.

I’ll Be Damned, Pandæmonium lørdag 12.30 

Den aarhusianske hardrock-gruppe udgav sidste år deres selvbetitlede debutalbum, som fik fem stjerner af GAFFA. Det samme gjorde gruppens koncert på Posten i februar 2016, hvor anmelder Jens Dræby skrev: ”I'll Be Damned kørte koncerten på højtryk og efterlod kun meget få pauser med soli til, at sanger Stig Gamborg lige kunne få pulsen på plads og så i gang igen. Højdepunkterne stod i kø, men stærkest i hukommelsen og noterne står Right For The Money, der trods utydelig levering af gyldne linjer som"Suck satans cock and be happy, masturbate to the glistening gold", virkelig ramte en ekstra nerve. Nogle gange er prædikener bedre leveret med fødderne i en tredobbelt skulderafstand og med en kraftig lygte hængende fra loftet oven på koncertstedets udstyr. Læs hele anmeldelsen her

Helhorse, Hades, lørdag 15.00

Danske Helhorse er aktuelle med deres tredje, selvbetitlede album, som GAFFAs anmelder Keld Rud har tildelt fire pæne stjerner og blandt andet følgende ord: ”Skønt Helhorse med deres tredje album er flyttet på et noget større pladeselskab og har fået rigtig fint selskab på producerfronten i form af såvel Michael Beinhorn som Lior Goldenberg, er det på mange måder den samme beskidte knægt, man møder på Helhorse. Blot nu med vandkæmmet hår. Det er stadig de gyngende boogiespader, der får lov til at svinge dirigentstokken, og så må de øvrige instrumenter ellers rette ind!”

Rival Sons, Helveti, lørdag 19.45

Musik fra 50’erne, 60’erne og 70’erne er den helt store inspirationskilde for det californiske band, og alt fra Led Zeppelin over Rolling Stones til The Doors kan høres i bandets lyd. Gruppen er kendt som et forrygende liveorkester og har flere gange fået seks stjerner af GAFFA. For eksempel i Amager Bio i november 2014, hvor anmelder Rasmus Heide blandt andet skrev: ”Den rå nerve og energi består (…) uændret, og musikken smælder punktligt præcis i luften over os. Først henne i "Secret" får vi en lille løs jam og bagefter et pusterum. Bandet samler sig, og så gælder det den andægtigt rolige "Good Things" - om at nyde de gode ting i nuet, fordi vi aldrig ved, hvad der senere sker. Og sådan blæser Rival Sons på en støvregnet ama’rkansk tirsdag hverdagens sorger til side, mens den salige glæde over bare at være med her i aften kalder de stille smil frem. Læs hele anmeldelsen her.

Black Sabbath, Helveti, lørdag 23.00 

Det engelske metalband var for næsten 50 år siden med til at skabe heavy metal-genren, som vi kender den i dag, og siden da er et utal af bands gennem tiden blevet inspireret af den britiske kvartet. Blandt bandets klassikere kan nævnes ”Black Sabbath” "Iron Man", "War Pigs" og "Paranoid, der alle udkom i 1970 på gruppens to første album.

Tre af Black Sabbaths fire originale medlemmer: guitaristen Tony Iommi, bassist Geezer Butler og vokalisten Ozzy Osbourne er draget ud på deres "The End"-turné, for på den måde at afslutte bandets karriere. På trommer vil bandet få assistance af tidligere Rob Zombie-medlem Tommy Clufetos, da deres oprindelige trommeslager Bill Ward er blevet uenig med resten af bandet om vilkårene for genforeningen.  

I december 2013 gav Black Sabbath koncert i Forum i København, hvor GAFFAs anmelder Espen Strunk uddelte fire stjerner og skrev blandt andet: 

"... vi bevidner en koncert, som uden at sætte nye standarder folder sig væsentligt flottere ud, end man måske kunne have frygtet. Bortset fra det er der også noget rørende over de tre gamle mænds trodsige rocken videre, mens vi som publikum gradvist er blevet mindet om, i hvor høj grad disse riffs er ristet ind i selve rockens dna.
 
Og i hjernebarken på undertegnede, som i aften blev kolporteret direkte tilbage til tidlige teenageårs opdagelse af album som "Masters of Reality", "Sabotage" og "Sabbath Bloody Sabbath." Et absolut glædeligt genhør." Læs hele anmeldelsen her.
 

Red Warszawa, Hades, nat efter lørdag 00.45 

Det danske humor-heavyband lukker og slukker med en optræden, hvor underholdningsværdien formodentlig vil være højere end den tekniske kunnen på scenen. Sanger Lækre Jens, guitarist Heavy Henning, bassist My Tight Ass og slagtøjsspiller Morbus Crohn spiller – muligvis berusede – sange fra et bagkatalog, der tæller sangklassikere som ”Norsk black metal”, ”Onanitta” ”Bøsse dræbt med stegegaffel” , ”Return of the Glidefedt” og ”Vi er generationen, der ikke må heile.” I øvrigt overnatter de på festivalen i kister – læs mere om dette særprægede påhit her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA